Villu rusticu pregazila cesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri redovnom arheološkom nadzoru obnove državne ceste kod benzinske postaje kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos otkrio je ostatke rimskih crepova - tegula, što svjedoci o nekadašnjem postojanju ville rustice na tom mjestu. "Radi se o kasnoantickom nalazištu koje datira izmedu 2. i 4. stoljeca, a devastirano je 1963., kada je gradena ova cesta. Tada su nadeni i ostaci zidova koji su se pružali poprijeko u odnosu na trasu. Danas više ne možemo naci ništa više osim ovakvih komada keramike, koji nemaju neku vrijednost", kaže Kos.

Bruno Lazaric, kome cesta prolazi pored dvorišta, sjeca se zanimljivog nalaza prije njene izgradnje. "Moj susjed, pokojni Vitorio Škopac, nalazio je u vrtu takve komade crepova, ali on je otkopao i jedan kamen sa zanimljivim ornamentom", ispricao nam je.

Kos je potvrdio da je rijec o žrtveniku bogu Silvanu, koji je izložen u lapidariju muzeja. "Nešto dalje, u blizini raskrižja, pronadeni su kosturi, što znaci da se ondje nalazilo groblje. Vidjet cemo hoce li nam nastavak radova otkriti što od toga", kaže on.

Villa rustica bila je poljoprivredno dobro na kojem su radili robovi. Na mjestu današnjih Katura stari gradani pamte polja i vinograde, a tako je najvjerojatnije bilo i u rimsko doba. Medu raskopanom zemljom crvenicom nalaze se tragovi crnice, što ukazuje na taloženje organskog materijala. Kos smatra da je moguce da se na tom lokalitetu nalazila i srednjovjekovna naseobina, osobito ako uzmemo u obzir da se u blizini nalazi crkvica sv. Mikule.


Podijeli: Facebook Twiter