Villa Sandi i njezin prošek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Prosecco Superiore DOCG
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Villa Sandi
Lokacija: Valdobbiadene, Veneto
Temperatura serviranja: 6 - 8 stupnjeva
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 78,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Villa Sandi je jedan od vodecih talijanskih proizvodaca prošeka, ali ima i jako širok spektar proizvoda koji se sastoje od izvrsnih mirnih vina te jako dobrih grapa.

Familija Sandi je bila jako bogata venetska obitelj koja je imala brojne posijede u gradu Valdobbiadene i okolici. S vremenom je familija polako propadala, a izvrsnu Villu Sandi je prije 30 godina preuzela familija Moretti-Polegato, vlasnik industrije obuce i kože Geox, cije se bogatstvo mjeri milijardama dolara.

Najbolji vinograd za prošek je onaj 1,5-hektarski La Rivetta. Nalazi se terasama na poziciji Cartizza, koja ukupno ima samo 106,8 hektara te je trenutno najskuplji vinogradarski položaj u Italiji pa je svaki slobodni centimetar zasaden vinovom lozom. Osim vinograda u Venetu, posjeduju i lijepi mali vinograd (pet hektara) na Siciliji.

Prošek se uvijek radi charmat metodom vrenja u tankovima. No, Villa Sandi ima i liniju Opera koja se radi klasicnom champenoa metodom te smo na degustaciji imali prilike uvjeriti se da nimalo ne zaostaje za mnogo razvikanijim šampanjcima.

U zadnjih sedam godina uvoznik je Miva-vino iz Zagreba, a danas cu predstaviti Prosecco Superiore DOCG u extra dry varijanti. U okolici Valdobbiadena posjeduju prekrasnu Locandu Sandi, gdje imaju izvrstan restoran sa sobama u tradicionalnom stilu i prekrasan izložbeno-prodajni prostor.

Vino ima lijepu svijetloslamnato žutu boju, kristalno je bistro prema sjajnom, a iz caše izviru tisuce sitnih mjehurica. Intenzivnost mirisa je izražena te je fine kakvoce, a nakon svježine koja nam prva udara u nos, slijede note zrele kruške i jabuke, pa malo citrusnih nota, a onda se razvija cvijet akacije i bijele ruže te je kompleksnost mirisa djelomicno bogata do bogata.

Vino je poluslatko, lagano i pitko te mekano. Svježe je i ukusno, ima izraženu mineralnost i srednje tijelo te je elegantno. Uravnoteženo je, djelomicno izražene intenzivnosti, solidne trajnosti okusa i fine kakvoce s lijepim slatkastim završetkom. Po meni vino je harmonicno i spremno za konzumaciju na nekom lijepom proljetnom prijemu uz lagane zalogajcice na bazi morskih plodova.


Podijeli: Facebook Twiter