Villa Meneghetti među 10 najboljih svjetskih hotela

Villa Meneghetti (D. MEMEDOVIĆ)
Villa Meneghetti (D. MEMEDOVIĆ)

Prije nekoliko dana poznati istarski Hotel Villa Meneghetti, koji se nalazi između Bala i Barbarige, dobio je još jedno veliko priznanje. Naime, Hotel Villa Meneghetti svrstan je na listu 10 najbolje ocjenjenih hotela u svijetu po izboru stranice www. thebookingtruth.com. Radi se o portalu najvećeg svjetskog hotelskog rezervacijskog servisa www.booking.com koji, analizirajući recenzije svojih gostiju bira najbolje svjetske turističke objekte u nekoliko kategorija, a u onoj najzahtjevnijoj hotelskoj, našla se i Villa Meneghetti kao jedini takav hotel iz Hrvatske. Upravo je to bio povod našem posjetu ovom impresivnom objektu i posjedu - pravom biseru istarske turističke ponude.

Turistički usponom

Smještena u neposrednoj blizini stare austrougarske utvrde, Stancija Meneghetti je već u 19. stoljeću bila mjesto gdje su se proizvodili vino i prehrambeni proizvodi koji su se prodavali austrougarskim vojnicima. Nakon velikih svjetskih ratova ovo predivno imanje, smješteno u neposrednoj blizini Bala i Barbarige, palo je potpuno u zaborav sve do 2001. godine kada ga preuzimaju i potpuno preuređuju Miroslav Plišo i Romana Kajfež te sade vinograde i maslinike. Nakon preuređenja stancija je slovila za najluksuzniji turistički objekt u Hrvatskoj koji se mogao uzeti isključivo u tjedni najam za najviše 10 gostiju a u cijenu najma bila je uključena čak i usluga "private chefa", što je zasigurno bila revolucija na ovim prostorima. Dugo godina tu funkciju je obnašao Jean-Yves Messmere, Francuz iz Alsacea kojega ljubav dovela u Istru, i koji je vrlo brzo postao zaštitni znak stancije.

Paralelno s turističkim usponom Ville Meneghetti odvija se i uspon proizvodnje vina i maslinovih ulja na imanju. Važan događaj za proizvodnju ulja zbio se 2007. godine kada je ulje Meneghetti "Izbor" proglašeno najboljim uljem na svijetu po izboru najvažnijeg svjetskog vodiča za maslinova ulja L'extravergine u jednoj od najzahtjevnijih kategorija ulja s intenzivno voćnim aromama. To je priznanje bilo iznimno značajno ne samo za Meneghetti već i za cjelokupnu proizvodnju maslinovih ulja u Istri i Hrvatskoj. Bio je to, naime, prvi veliki uspjeh jednog hrvatskog ulja na međunarodnoj sceni. Od toga dana istarska maslinova ulja redovno osvajaju vrlo visoke ocjene u tom zahtjevnom izboru između više tisuća uzoraka iz cijelog svijeta.

Vrhunski restoran

Godina 2010. je posebno bitna za Meneghetti vina jer se te godine kompaniji kao partner pridružio i Goran Hanžek, današnji  direktor Meneghetti vina. Također je kao konzultant angažiran ugledni talijanski enolog Walter Filiputti koji je zacrtao nova pravila u vinogradu i podrumu. Od toga dana i proizvodnja vina je prerasla iz hobija vlasnika u ozbiljan poslovni pothvat tako da se današnja  proizvodnja kreće oko 80.000 botelja kvalitetnog vina. Vina Meneghetti redovno osvajaju najviša priznanja za svoju kvalitetu a vino Meneghetti Crveno smatra se ponajboljim crvenim vinom u Hrvatskoj. (C. B. GALIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter