Villa Albina nudi domaću atmosferu i smještaj za 20 korisnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U regiji u kojoj postoje duge liste čekanja za smještaj u dom za starije osobe, gdje se na mjesto u domu čeka više od desetljeća, ima više nego dovoljno prostora za privatne inicijative i projekte koji nude to isto. Stoga, treba pozdraviti vijest da je u mjestu Krvavići, u Općini Marčana jučer otvoren prvi obiteljski dom za starije i nemoćne "Villa Albina". Kao što piše u nazivu ove ustanove, riječ je o obiteljskom projektu obitelji Giudici koji su u realizaciju posla krenuli početkom prošle godine i to kupnjom stare istarske kuće i štale u Krvavići. Nekretnine su kupili uz financijsku pomoć prijatelja i ulaganjem vlastitih sredstava, a rezultat svega je da godinu i pol kasnije u adaptiranim prostorima imaju osiguran kvalitetan smještaj za 20-ak korisnika.

Dom na površini od 500 kvadrata

Novac iz sveprisutnih  fondova EU nisu ni tražili, a u tim fondovima ionako niti nema previše opcija za projekte u domeni zdravstva ili socijalne skrbi.

- Posebno treba istaknuti da nam je u čitavoj priči na ruku išla i Općina Marčana koja je odradila papirologiju u rekordnom roku, od nekih tjedan dana, a posebno treba istaknuti izvrsne ljude u Krvavićima koji su nas prihvatili i pomogli da ovaj dom što prije stavimo na noge, kazao nam je Antonio Giudici.

Dom ima površinu od oko 500 metara četvornih i nekoliko vanjskih prostora, terasa namijenjenih boravku korisnika ili  njihovim posjetiteljima, a budući da se nalaze ispred i iza objekta mogu se praktički koristiti tijekom cijele godine. U zatvorenom prostoru je deset soba i to jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih, a za one probirljivije tu je i jedan apartman. Svaka soba ima krevet, ormare, televizijski prijemnik, a u završnoj je fazi instalacija za pristup internetu. Svakako treba naglasiti i činjenicu da iz nekih soba puca pogled na more u Medulinu. Osim dva dnevna boravka za druženje korisnika, dom ima i kuhinju, nekoliko kupaonica prilagođenih slabije pokretljivim korisnicima, praonicu i prostoriju za peglanje rublja.

Uigrana ekipa od osam ljudi

- O korisnicima brine tim od osam ljudi i oni su im na raspolaganju 24 sata dnevno. Imamo i doktora, to je moj otac Edoardo Giudici te višu medicinsku sestru Tamaru Jadreško, ali i odličnu kuharicu. Za korisnike spravljamo domaću hranu mediteranskog tipa koja je prilagođena njihovim potrebama ili eventualnim preporukama liječnika, kaže Antonio.

Što se tiče cijena, one se kreću u rasponu od 5.500 do 6.300 kuna mjesečno, a uskoro će biti stavljena u funkciju mrežna stranica doma, gdje će na adresi www.obiteljski-dom-giudici.hr biti dostupne sve informacije vezane uz rad doma.

Budući da je dom započeo s radom, odnosno uhodavanjem  dva tjedna prije svečanog otvaranja, pružila nam se prilika da porazgovaramo s jednim od prvih korisnika. I to nije "bilo kakav" korisnik već Puljanin Đino Pettener, dugogodišnji sportski djelatnik,    najstariji istarski košarkaški i rukometni trener, a između ostalog, Đino je bio i osnivač Košarkaškog kluba Šijana. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter