Vili Basanesse bit će povjerenik SDP-a Istre?

Maja Šarić (M. MIJOŠEK)
Maja Šarić (M. MIJOŠEK)

Subota je dan odluke za SDP Istre. Dok će se na izvještajno-tematskoj konferenciji županijske organizacije SDP-a u Puli raspravljati o stanju u stranci - a očekuje se i izglasavanje  nepovjerenja predsjednici Maji Šarić - na području Javne ustanove Kamenjak održat će se rekreativno i prijateljsko druženje članova istarskog SDP-a. Druženje na Kamenjaku sazvala je upravo predsjednica Maja Šarić, uz podršku članova 18 općinskih i gradskih organizacija istarskog SDP-a te većine organizacija Foruma mladih i Foruma žena SDP-a Istre.

Skup drugarstva

Dakle, dok će u jednom hotelu na Verudeli izabrani delegati općinskih i gradskih organizacija SDP-a, njih stotinjak, raspravljati o stranačkim problemima, na Kamenjaku će se drugi dio SDP-ovih aktivista, koji se podržavaju aktualnu predsjednicu Šarić, prijateljski družiti i zabavljati.

"Organiziramo skup prijateljstva i drugarstva na Kamenjaku", potvrdila nam je predsjednica istarskog SDP-a Maja Šarić, koja kaže kako će na njega doći članovi iz "34 organizacije SDP-a u županiji, od sveukupno 50 organizacija koliko ih u Istri ima."

"Mi gradimo, a ne rušimo. Zanima nas samo pozitivna priča o SDP-u i ne održavamo sastanke zatvorene za javnost dok nas financiraju građani", poručuje Maja Šarić.

Danijel Ferić, potpredsjednik Županijskog odbora i predsjednik SDP-a Pule, napominje daje "konvencija stranke je najviši stranački organ i statutarna je obveza da se održi svake godine. Na njoj se raspravlja o svim otvorenim pitanjima pa će tako biti i sada, a o čemu će delegati donijeti odgovarajuće zaključke."

"Na konvenciji ćemo otvoreno i nadam se iskreno raspraviti situaciju u istarskom SDP-u, te vjerujem da ćemo iz nje izaći jači", komentirao je Peđa Grbin, saborski zastupnik i jedan od najutjecajnijih istarskih SDP-ovaca te dodao: "Nemam komentara na skup koji organizira predsjednica SDP-a Istre. Izvještajno-tematska konferencija sazvana je sukladno statutu, što je potvrdila i statutarna komisija. Konvenciju su zato sazvale općinske i gradske organizacije, što imaju pravo po statutu. Mislim da trebamo sve reći jedni drugima u lice, a ne šutjeti na zatvorenim forumima i biti glasni u medijima."

Glavna tema SDP-ove konvencije biti će, kako se očekuje, glasanje o povjerenju predsjednici Maji Šarić, koju je dio istarskih SDP-ovaca u zatvorenom "Pismu članstvu" od 25. ožujka 2015. prozvao za nerad i neugodne medijske istupe. Prema stranačkom statutu, izglasa li se predsjednici županijske organizacije nepovjerenje, predsjedništvo SDP-a postavit će povjerenika za županiju, nakon čega, u roku od 60 dana, trebaju uslijediti unutarstranački izbori. Biraju svi članovi stranke u županiji – tako je na čelo istarskog SDP-a izabrana i Maja Šarić.

Neizvjestan epilog

Iako se u kuloarima naveliko govori da će povjerenik biti Vili Basanesse, umaški gradonačelnik koji je prije dvije-tri godine ušao u članstvo SDP-a, za to nema formalne potvrde. "Dopustimo da pitanje povjerenika ostavimo za vrijeme nakon konvencije. To će ovisiti o odlukama koje ćemo donijeti," rekao nam je Peđa Grbin.

S druge strane SDP-ove bojišnice poručuju pak da će i o subotnjoj konvenciji svoje mišljenje najprije morati dati statutarna komisija te da bi unutarstanački izbori mogli biti neizvjesniji od onih za Sabor.

Podijeljeni istarski SDP, očito, čeka subotnje skupove kako bi produbio vlastiti raskol. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter