"Vile s Učke" Eveline Rudan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanje knjige koja je osvojila prvo mjesto u 2106. godini na internoj top listi Gradske knjižnice Umag iz hrvatske publicistike "Vile s Učke", autorice Eveline Rudan, okupilo je veliki broj posjetitelja koje zanimaju intrigantne teme o nadnaravnim bićima i bićima s nadnaravnim sposobnostima.

Kroz razgovor s autoricom, ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović približio je posjetiteljima žanr knjige koja spada u antropološku i kulturnopovijesnu, zavičajnu, istraživačku studiju o usmenoj predaji u Hrvatskoj danas.

Autorica je naglasak stavila na važnost kazivača, mitsku ili demonološku predaju, fabularnu i kompozicijsku razinu, formulu vjerodostojnosti, apotropejska sredstva (kompleksnost zaštite od štriga), narativne funkcije i strukturu priča kao samostalna poglavlja, opisujući osobine pojedinih plodnih i neplodnih likova (nadnaravnih bića) i legendi vezanih uz njih.

Naslovom knjige "Vile s Učke", autorica se htjela odužiti istarskim vilama koje su za razliku od vila u drugim hrvatskim krajevima jedinstvene, one su graditeljice i ne štete ljudima, upravo suprotno od štriga. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter