Vile obitelji Cetinski preživjele pljenidbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je policija objelodanila da je vrtoglavi iznos od 73 milijuna kuna iz afere Koncar-Cetinski zapravo opran da bi akteri prikrili fiktivne kupoprodaje zemljišta, baceno je novo svjetlo na zasigurno jednu od najvecih afera na ovim prostorima.

Podsjetimo, istarska je policija u ponedjeljak objavila da je za pronevjeru 73 milijuna kuna na štetu "kralja kroma" Danka Koncara osumnjiceno ukupno devet osoba s podrucja Rovinja, odnosno da je, osim supružnika Cetinski, Vinke i Mirka, Borisa Sorga i njegovog sina Marina, te supružnika Hrvatin, Željana i Romine - u sve upleteno još troje clanova obitelji Cetinski, Sorgo i Hrvatin.



Kao bomba odjeknula je informacija da je medu tom trojicom i Matteo Cetinski, najmladi sin Vinke i Mirka, kojemu je navodno zbog istrage blokirana sva imovina - uštedevina od oko 20 tisuca eura na bankovnom racunu, a neizravno i stan njegove majke u Gracanima, u kojem on stanuje.

Špekuliralo se i iznosom od oko 200 tisuca eura i nekretninama u Gorskom kotaru, koje su takoder privremeno blokirane Vinki Cetinski. No, dvije kamene vile u selu Radetici, koje je Mirko Cetinski navodno dobio od Drage Radolovica, vlasnika agencije Istra Bavaria Agentur, koji se od pocetka istrage dovodi u vezu s tom aferom, do sada navodno nisu zaplijenjene.



Vile je Mirko navodno dobio kao kompenzaciju za odredene poslove izmedu njihovih tvrtki te ih poklonio sinovima Tonyju i Matteu.

Mirko Cetinski još je krajem svibnja ove godine u pulsku Slobodnu carinsku zonu luke Pula dovezao mercedes svoje supruge Vinke, koji je takoder zaplijenjen. Na istom su mjestu pohranjene i pokretnine obitelji Hrvatin, odnosno audi Q7 i audi A3, koji su registrirani na odvjetnicki ured Željana Hrvatina, ali i gliser koji glasi na ime njegove supruge Romine.

Zaplijenjena su i dva skutera obitelji Hrvatin. Navodno su se ovi posljednji žalili Vrhovnome sudu u vezi s pljenidbom, no njihova je žalba odbacena, a skupocjeni automobili ostali su na privremenom cuvanju zbog sumnje da su kupljeni ilegalno stecenim novcem.

Prema neslužbenim informacijama, upravo su najveci pojedinacni novcani iznosi blokirani na racunima odvjetnika Željana Hrvatina. Rijec je o dva racuna na kojima je bilo po otprilike milijun eura i oko milijun kuna. I clanu obitelji Borisa Sorga navodno je blokiran racun s oko 500 tisuca eura, a blokirana je i imovina Drage Radolovica, vlasnika tvrtke Istra Bavaria Agentur.

Iako se od pocetka istrage spekuliralo da ce pod kljucem završiti i jahta "St. Eufemija", ona se još uvijek nalazi na svom vezu. Kako nam je još u svibnju objasnio Mirko Cetinski, taj je brod u vlasništvu tvrtke MC Savjetovanja u kojoj je clan uprave i Danko Koncar. Cetinski je tada tvrdio da on sam placa leasing za "St. Eufemiju".

Vrijednost imovine koju su zaplijenili istražitelji, a kojim bi se nakon okoncanja sudskog postupka eventualno mogao namiriti Koncar, mogla bi iznositi tek oko dva milijuna eura. Ostaje nepoznato (ako se navodi iz optužbi pokažu istinitim) kamo je i na koji nacin uložen ostatak, navodno, pronevjerenog novca. (Srecko PERŠIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter