Vile i kuce austrougarske Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikada toliko publike nije bilo na jednoj promociji knjige u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici kao na onoj djela Branka Perovica (1927.-2007.) "Austrougarske vile i kuce u Puli – vracanje memorije gradu".

Kako je rekao moderator Diego Bosusco Ptica, urednik tiskanih izdanja Regional Expressa: "Branko Perovic bio je nezaobilazni publicist i kronicar povijesti grada Pule koji je pratio zbivanja iz vremena Austro-Ugarske monarhije. Ostavio nam je u nasljede vrijedna izdanja knjiga i publikacija, kao i materijale za nove knjige kojima nas je tek trebao oplemeniti znanjem iz toga vrlo važnog razdoblja, kako u arhitektonskom, tako i u gradanskom i civilizacijskom smislu".

Knjiga, koju je Branko Perovic u svom posljednjem izdanom djelu "Mornaricko spomen-groblje Pula" 2006. godine vec i najavio, pod nazivom "Vile i kuce austrougarskog doba – vracanje memorije gradu", zalaganjem njegove obitelji, napokon je ugledala svjetlost dana.

Tiraža knjige je 300 primjeraka, sadrži 288 stranica, a nakladnici su Brankova djeca Korina i Dragan te Regional Express.

O knjizi je nadahnuto govorio arhitekt Antonio Rubbi, istaknuvši da je to vrijedan doprinos poznavanju urbanog razvoja Pule za vrijeme Austrije, kada je od naselja koje je tada brojilo samo 1.104 stanovnika prerasla u veliki vojni centar za svega pedesetak godina.

Mr. Bruno Dobric, predsjednik društva Viribus Unitis istaknuo je da su Pulu u tome razdoblju nastanjivali i brojni književnici i drugi umjetnici te da je djelo Branka Perovica vrlo vrijedno jer je vratilo izgubljena sjecanja.

Budimir Žižovic govorio je o suradnji s Perovicem, koji je bio dugogodišnji suradnik emisije "Pomorska vecer", a istaknuo je i njegov veliki doprinos u raznim segmentima pulskog života.

Nekolicina posjetitelja odjenula je tipicne nošnje karakteristicne za doba Austrije, da bi što bolje docarali nazocnima milje koji knjiga prikazuje.


Podijeli: Facebook Twiter