Vila Marija neuseljiva još godinu dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od rujna prošle godine, kada je izvršena primopredaja Doma za psihicki bolesne odrasle osobe, ništa se nije promijenilo, konstatirao je županov savjetnik Valerio Drandic, kod kojega smo se raspitali o novostima vezanim za izgradnju objekta. Prema njegovim rijecima, prica se nije pomakla s mrtve tocke, a s obzirom na "brzinu" njezina odvijanja kraj možemo ocekivati za ne manje od godinu dana.

- Prilikom primopredaje utvrdeni su nedostaci, a jedino što je do danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ucinilo jest angažiranje sudskog vještaka koji je trebao osigurati dokaze o nedostacima. Naime, izvodac optužuje projektanta, a ovaj pak izvodaca. Dokazi su predani sudu i državnom odvjetništvu te još trebaju biti dostavljeni ministarstvu da bi se na temelju njih pristupilo sanaciji. S obzirom na to da ih u ministarstvu još uvijek nisu primili, ono ce lopticu prebacivati na sud, zakljucio je Drandic i dodao da je ovo što trenutno imamo rezultat loše vodene i loše izvedene investicije.

Provodenje uvidaja i vještacenja radi izrade ocjene i mišljenja o odgovornosti projektanta, izvoditelja ili strucnog nadzora za nekvalitetno izvedene radove te izrade procjene visine troškova za otklanjanje nedostataka ministarstvo je od Opcinskog državnog odvjetništva u Puli zatražilo u veljaci 2009. godine zbog toga što izvodac, zagrebacka Ugo oprema, nije željela otkloniti nedostatke na novoj gradevini niti prihvatiti odgovornost za njihov nastanak.

Prema posljednjim najavama ministarstva, nalazi i mišljenje sudskog vještaka trebali su biti gotovi do polovice kolovoza, ali Drandic tvrdi da su oni predani sudu još u srpnju.

Do koje mjere je cijela prica prisjela dvama investitorima, Gradu Puli i Istarskoj županiji, pokazuje cinjenica da niti nakon sedam požurnica ministarstvu nisu vratili potpisan ili ispravljen III. aneks Sporazuma o zajednickom financiranju izgradnje i opremanja Doma. Grad je odlucio stopirati placanje jer ne vjeruje da bi u suprotnom ministarstvo natjeralo izvodaca na uklanjanje nedostataka, dok je Županija odustala od daljnjeg financiranja projekta zbog toga što se on pokazao rupom bez dna.


Podijeli: Facebook Twiter