Vila Cesare postat ce golfska kuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Dobila sam cvrsto uvjerenje da ce se do kraja godine održati prethodna rasprava za sustavne izmjene i dopune Prostornog plana Grada Umaga, što je jedan od preduvjeta za realizaciju projekta golf igrališta s 18 rupa i hotela u Stanciji Grande, rekla je na prezentaciji prostorno-programske osnove za tu investiciju procelnica za prostorno uredenje Mirjana Vrbat.

U gradskoj vijecnici okupilo se desetak vijecnika, gradonacelnik Vili Bassanese sa suradnicima, predstavnici investitora, umaške tvrtke Pelagius koja u taj projekt kani uložiti 700 milijuna kuna, te arhitekti iz pulskog Urbisa 72 Dragan Radolovic i Daniela Škandul, koji su prezentirali urbanisticko rješenje.

Prezentacija je zapravo organizirana kao odgovor na vijecnicko pitanje, objasnio je gradonacelnik. Na prethodnim sjednicama vijecnici su višekratno pitali zašto se toliko ceka s pocetkom ovog projekta i zašto još nisu izmijenjeni potrebni urbanisticki dokumenti, s obzirom da je umaško vijece odavno dalo "zeleno svjetlo" da se ondje može desiti golf (koji mora imati najmanje 70 hektara površine), a što je potom ucrtano u Prostorni plan Istarske županije.

I ovajput mogla se cuti konstatacija pojedinih vijecnika da se s ovom investicijom odugovlaci, te da se u ovom slucaju više radi o politickom pitanju, što su Bassanese i procelnica odbacili, pravdajuci se kompliciranim procedurama i dugotrajnim preinakama u prostorno-planskim dokumentima.





Gradonacelnik je rekao da postoje brojne nedoumice, da je nedavno ukinut Zakon o golfu, zbog kojeg ce se opet morati mijenjati obuhvat nove turisticke zone površine pet hektara u sklopu golfa, koja bi se po njemu trebala dogoditi na gradskom, a ne na državnom vlasništvu.

Urbis 72 angažirao je Pelagius, koji na projektu golfa i hotela u Velikoj Stanciji, poznatoj i kao Stancija Grande i Vila Cesare, radi vec pet godina. Inspiriran je spomenikom kulture, tom nekadašnjom ladanjskom vilom i zahtjevima važece prostorno-planske dokumentacije vezano za smještajni dio, za što se planira otvoriti nova turisticka zona s hotelom od 170 postelja. Pelagius planira obnoviti vilu koja bi, za razliku od važece prostorno-planske namjene po kojoj bi trebala postati hotel s 200 postelja, dobila namjenu golfske klupske kuce s pratecim uslužnim djelatnostima.

Da se to ruševno zdanje ne može obnovom pretvoriti u hotel odredili su konzervatori, koji su mu našli drugu lokaciju, a sve da se ne bi izgubila povijesna vizura Velike Stancije. Buduci hotel, koji bi se od vile smjestio sjeveroistocno, tik do zone "Alberi turizam", zajedno s pratecim ugostiteljskim sadržajima bio bi luksuzne kategorije i poslovao bi u okviru jednog renomiranog svjetskog hotelijerskog branda.

Pelagius, prema rijecima njezine direktorice Ljubice Marfan, planira u projekt golfa i hotela uložiti 700 milijuna kuna, cime bi se otvorilo stotinjak radnih mjesta, a u gospodarsku funkciju stavile bi se i nekretnine u državnom vlasništvu, odnosno Grada Umaga, koje su trenutno mrtvi kapital.

Da bi se to ostvarilo najprije treba uskladiti Prostorni plan Umaga s Prostornim planom Istarske županije, a zatim izraditi Urbanisticki plan za golf igralište i hotel, objasnio je Radolovic. Pelagius je još lani u kolovozu u gradsku upravu uputio zahtjev za ciljanim izmjenama PP-a Umaga (sada su one u tijeku zbog projekta "Terra Istriana" op. a.), koje bi po Radolovicu mogle znacajno ubrzati proceduru uz istovremeno donošenje UPU-a za golf i hotel. No, gradonacelnik je ustvrdio da osim onog Pelagiusa, postoji na stotine drugih zahtjeva gradana za izmjenama PP-a Umaga, što bi trebalo ici sve zajedno u proceduru, a ne u ciljane izmjene.

Prikazan je i desetominutni film o aktualnom, derutnom stanju zašticenog zdanja, a onda je vijecnike s povijesnim znacajem Velike Stancije upoznao ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder, koji je istaknuo da obnova tog starog kompleksa, koji je u teškom stanju i rapidno propada, posebice zbog urušenog krovišta, mora biti prioritet. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter