Vikendi glagoljice za odrasle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih devetnaest godina u Maloj glagoljskoj akademiji "Juri Žakan" glagoljicu pronose medu malim glagoljašima, ucenicima šestih razreda osnovnih škola, koji u Roc dolaze iz citave Hrvatske, a jubilarni 20. saziv dogodine ce obilježiti novim projektom - vikendima glagoljice za odrasle.

- Odlucili smo na proljece iduce godine krenuti s organizacijom vikenda glagoljice za odrasle, s ucenjem glagoljice, citanjem, pisanjem, radom u razlicitim tehnikama, jer za to ima sve više interesa. Razmišljamo i o osnivanju udruge. Cinjenica je da prostorne i druge mogucnosti koje daje Mala glagoljska akademija moraju biti puno više iskorištene, rekla je koordinatorica akademije Karmen Kevereski Nikovic.

Mala glagoljska akademija, pod patronatom Agencije za odgoj i obrazovanje, jedini je program koji se bavi proucavanjem i ucenjem glagoljice na državnoj razini, a novim programima glagoljice za odrasle konacno ce se realizirati dugogodišnja želja da se ucenje glagoljice ponudi kao komercijalni, a ovisno o interesu agencija i turisticki program. Odrasle ce poucavati upravo oni ucitelji koji su se isprofilirali kroz akademiju za osnovce.

Pokretanje ovog novog programa, koji podržava i Grad Buzet, Kevereski Nikovic, najavila je na otvaranju izložbe radova nastalih tijekom ovogodišnjeg 19. saziva održanog od 26. lipnja do 3. srpnja za pedesetak ucenika šestih razreda iz trinaest hrvatskih osnovnih škola.

Izložbu radova malih glagoljaša, postavljenu u sklopu obilježavanja Djecjeg tjedna, otvorio je gradonacelnik Valter Flego, a drugi puta zaredom održana je u novom izložbenom prostoru glagoljske akademije u Rocu, uredenom lani, adaptacijom južnog dijela zgrade, kada su, zahvaljujuci Istarskoj županiji i Gradu Buzetu, mali žaknici konacno dobili i vlastiti izložbeni prostor. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter