Vikendašima ostaje jeftinija struja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država ce do 31. ožujka sljedece godine nastaviti subvencionirati poskupljenje struje gradanima koji troše manje elektricne energije, odluceno je na ovotjednoj sjednici Vlade, cime je drugi put zaredom produljena odluka o subvencioniranju a da pritom nije napravljena nikakva analiza je li subvencioniranje unatrag dvije godine pomagalo onima kojima je pomoci trebalo.

Iako je ovu odluku trebala ukinuti primjena OIB-a, zahvaljujuci kojem bi se vidjelo ima li netko, sukladno svojim primanjima, pravo na subvenciju ili nema, OIB za to, neslužbeno doznajemo, još nije spreman pa je i Vlada produžila subvencioniranje.

Podsjetimo, elektricna energija kucanstvima je 1. srpnja 2008. poskupjela 20 posto, a Vlada je odmah zatim donijela odluku o subvencioniranju tog poskupljenja za citavih 20 posto kucanstvima koja troše manje od 2.000 kilovatsati godišnje, za 15 posto kucanstvima koja troše od 2.000 do 2.500 te za deset posto onima koja troše od 2.500 do 3.000 kWh na godinu.

Oni koji troše više od toga, poput kucanstava u Primorju, na Kvarneru te u Dalmaciji, jer se griju na struju, ostali su bez subvencije, odnosno cijena struje povecana im je za 20 posto.

Iako je vec tada, sredinom 2008., tadašnji premijer Ivo Sanader naglašavao da rješenje nije idealno jer pogoduje, primjerice, samcima koji imaju velika primanja, a malu potrošnju struje, ono ce, cini se, i dalje ostati na snazi pa ce država HEP-u staro poskupljenje i dalje placati umjesto vlasnika praznih stanova i vikendica, garaža i stubišta.

Do danas nije napravljena, ili barem javnosti predocena, analiza o tome kome je država sa 166 milijuna kuna godišnje zapravo subvencionirala poskupljenje. Da je analiza ucinaka poskupljenja nužna, naglašavao je i ministar gospodarstva ?uro Popijac, kod kojeg se priprema nova, produljena odluka o subvencioniranju, u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Hrvatske udruge poslodavaca. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

Što ako opet poskupi struja?
Takoder, ponovno produljenje subvencije bit ce apsurdno poskupi li opet struja. Premijerka Jadranka Kosor najavila je poskupljenje manje od onoga koje je HEP planirao - tražio je, navodno, 17 posto vecu cijenu, a odobreno mu je 13-postotno poskupljenje. Koliko ce novo poskupljenje iznositi, s obzirom na HEP-ovu dobit od 900 milijuna kuna u prvih pet mjeseci ove godine, nije poznato.


Podijeli: Facebook Twiter