Vikendaši negoduju zbog ulaznica na rt Kamenjak

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Našoj su se redakciji javili vlasnici nekretnina u Premanturi koji ondje borave vikendom, požalivši se da im sezonska propusnica za rt Kamenjak ove godine iznosi 500 kuna umjesto prošlogodišnjih 150 kuna. Tragom toga razgovarali smo s vršiteljicom dužnosti ravnatelja Javne ustanove Kamenjak Majom Šarić koja skrbi o tom zaštićenom području. Prema njezinim riječima, postoji lepeza povlaštenih ulaznica na koje se pravo ostvaruje ovisno o mjestu prebivališta, a ne o mjestu posjedovanja nekretnine.

Cijene naplate ulaska motornih vozila na područje značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinskog arhipelaga utvrđuju se odlukom Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak svake godine za tekuću godinu.

Prema odluci od 27. svibnja, ove godine vlasnici nekretnina u općini Medulin koji nemaju prebivalište na području općine ostvaruju pravo na povlaštenu ulaznicu po cijeni od 500 kuna, dok osobe s prebivalište na području općine plaćaju 150 kuna, a oni s prebivalištem na području grada Pule i općine Ližnjan 300 kuna.

- Ustanova ne dobiva sredstva niti iz medulinskog, niti iz pulskog proračuna, već su izvori prihoda isključivo sredstva ostvarena provedbom edukativnih programa te drugih događanja, sredstva dobivena temeljem naknada za koncesijska odobrenja, najamnine te sredstva stečena naplatom cijene ulaska motornim vozilima. Predviđene su tri kategorije povlaštenih ulaznica za domaće posjetitelje koji čine velik udio u ukupnom broju posjetitelja. Ustanova je odlučila cijenu sezonske ulaznice vezati uz prebivalište na području općina Medulin i Ližnjan te grada Pule, ističe Šarić.

Smatra da postojećim cjenikom vlasnici nekretnina na području općine Medulin ni na koji način nisu diskriminirani u odnosu na druge osobe koje ovdje nemaju prebivalište.

Ulaz se na Kamenjak naplaćuje samo vozilima na motorni pogon i to samo za područje Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, dok je za ostala područja kojim Ustanova upravlja ulaz besplatan. Šarić je zaključila da JU Kamenjak trenutno nije u mogućnosti proširiti krug osoba koje bi ostvarile pravo na povlaštenu ulaznicu, a da to negativno ne utječe na stabilnost poslovanja. (C. B. GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter