Vikend u znaku kulture BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog ce vikenda Sabor bošnjackih asocijacija Hrvatske u suradnji s bošnjackim udrugama Istarske županije održati više programa u Puli, od kojih ce najveca biti smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u subotu u Domu sportova "Mate Parlov".

Program su na presici najavili Sadik Muminovic, predsjednik KUD-a Bosna Istarske županije, predsjednik organizacijskog odbora smotre Mehmed Džekic, poduzetnik Alija Hodžic te doktor Ahmed Makota, vijecnik u Županijskoj skupštini.

Na smotri ce nastupiti 15-ak KUD-ova i zborova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, ukupno oko 500 sudionika, te ce se kroz narodne plesove i sevdalinke predstaviti bošnjacka i duhovna muslimanska kultura. Smotru folklora otvorit ce pulski gradonacelnik Boris Miletic, prvi ce nastupiti KUD Bosna, potom KUD Vodnjan, a kao zadnji zapjevat ce poznati sevdalija Fadil Gracic iz Pule, rodom iz Žepca.

Uz sve to, Bošnjakinje iz cijele Istre pripremit ce bosanska jela za sudionike i posjetitelje smotre. Ovo je treca ovakva smotra folklornog stvaralaštva, a prethodne su održane u Dubrovniku i Sisku.

Kao uvod u smotru u subotu u 10 sati s tržnice i Portarate krenut ce defile u kojem ce sudjelovati neki od KUD-ova te ce se nakon susreta kod Zlatnih vrata uputiti prema Forumu. Program pocinje sjednicom Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH sutra u 9 sati u hotelu Pula.

"Cilj je kompletne manifestacije da afirmiramo naš bošnjacki identitet, ali i sredinu u kojoj živimo. Putujuci po Europi i svijetu afirmiramo Istru kao prostor multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multinacionalnosti. Zato ce Savez održati sjednicu svog Glavnog odbora baš u Puli", rekao je Džekic.

Napomenuo je da su na smotru folklora dobrodošli svi gradani Istre, ne samo Bošnjaci, a ulaz je besplatan. Na sastanku GO SSD BiH ocekuju se veleposlanici BiH, Turske te delegacija Ministarstva za iseljena lica BiH.

Nakon sjednice u hotelu u 11 sati održava se susret poduzetnika koji ima za cilj upoznavanje poduzetnika istarske županije s kolegama iz ostatka Hrvatske te Slovenije, Crne Gore, BiH i Turske.

Nedjelja je rezervirana za strucni skup na temu "Bošnjaci u Hrvatskoj" koji u hotelu Pula pocinje u 11 sati, a moderator skupa bit ce prof. dr. sc. Jusuf Šehanovic. Medu izlagacima su muftija Ševko ef. Omerbašic, Hamdija Malic, Asim Cabaravdic, Isak Hodžic, Mehmedalija Smajic, Ekrem Becirovic, Muminovic i Džekic.

Da ima šumova u komunikaciji izmedu Bošnjaka u Istri i županijske vlasti, spomenuo je Makota, ali je i napomeno da su odnosi bošnjacke manjine i Istarske županije dobri, što pokazuje i ova manifestacija koja se održava uz pomoc Županije i Grada.


Podijeli: Facebook Twiter