Vikend u Rovinju u znaku Photodaysa

Plakat rovinjskih Photodaysa
Plakat rovinjskih Photodaysa

Ovogodišnji 6. fotografski festival Rovinj Photodays otvara se u petak u 12 sati u Multimedijalnom centru izložbom finalista ovogodišnjeg natječaja, na kojeg je pristiglo 7.500 tisuća radova u devet natjecateljskih kategorija. Stručni je žiri u svakoj kategoriji odabrao po tri finalista.

U nastavku, u 12.45 sati u CVU "Batana" premijerno će se otvoriti izložba hrvatskog majstora suvremene fotografije Ivana Posavca pod nazivom "Lice obasjano mjesečinom", a u 13.30 u crkvi svetog Tome i izložba dobitnika nagrade za životno djelo: "Josip Klarica - fotografije 1976.-2011."

Točno sat kasnije, Zavičajni muzej grada Rovinja bit će novo mjesto susreta fotografskih zaljubljenika jer će se u njemu otvoriti velika retrospektivna postava - "Mario Giacomelli - talijanski neorealizam" kao i izložba radova četverogodišnjeg fotografskog projekta nekih od najuspješnijih svjetskih predstavnika suvremene fotografske scene pod nazivom "Sin_tesis" Si FEST (Savignano immagini festival).

U Pučkom otvorenom učilištu, u 14.30 sati najavljen je i prvi dio predavanja Michaela Diemara na temu "Suvremena fotografija i fotografsko tržište", odnosno i sutradan, u istom terminu i drugo predavanja. 

U 17sati u Zajednici Talijana odvijat će se prezentacija Adobe Photoshop CS6 - Novi alati za digitalne fotografe, a dva sata kasnije u galeriji Adris otvorit će se i izložba "Braća Brkan: Ostvarenje neostvarivog - fotografije iz zbirke MSU".

U večernjim satima ispred hotela "Adriatic" priredit će se projekcija fotografija izložbi Prijatelji mora, Pixela, ReFotoa i Fotogarda, koje će biti postavljene na rovinjskoj rivi. Zanimljivost je i da će se u 22.30 na terasi Hotela održati uvodna radionica, a potom i fotomaraton noćne fotografije.

Subotnji program započinje u 10 sati radionicom podvodne fotografije u Ronilačkom klubu Rovinj dok je za 11 sati ispred hotela "Adriatic " predviđeno druženje s Ivanom Posavcem i Josipom Klaricom kada i započinje fotomaraton, najveće natjecateljsko okupljanje fotografskih zaljubljenika.

U 11.30, u Zajednici Talijana otvara se Olympusova radionica "Bez ogledala - bez problema", a potom u 13 i 14.30 sati, u istom prostoru i Epsonova prezentacija "Zašto digitalni ispis u tehnici MicroPIEZO na EPSON pisačima daju najbolje od najboljeg", odnosno Canonova pod nazivom " Canon DSLR noviteti, Canon fotografski i video profesionalni proizvodi".

Od 14.30 do 17 sati u MMC-u priredit će se pregled portofoligija Leile Topić, Strefanie Rossl, Massima Sordija i Milana Živkovića. U 21 sat u Hotelu Lone održat će se svečana podjela nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja Rovinj Photodays. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter