Vikend u Poreču: Biciklijada, modna revija i mozaici

Umjetnička kolonija izrade mozaika 3. put u Poreču (Arhiva/ J. PREKALJ)
Umjetnička kolonija izrade mozaika 3. put u Poreču (Arhiva/ J. PREKALJ)

Prvomajska Parenzana, rekreativna biciklijada, starta u subotu u 9 sati iz porečke uvale Peškera i prvo je od sportskih, zabavnih i kulturnih događanja koja će obilježiti Veseli vikend u Poreču, čiji su program na konferenciji za novinare u srijedu najavili direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik i predsjednik Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulture Dean Jovičević.

Parenzana je namijenjena biciklistima, ali i šetačima i trkačima koji se odluče subotnje jutro i prijepodne provesti u vožnji duž 10 kilometara trase od Peškere do jame Baredine gdje je dolazak predviđen u podne. Na cilju sudionike očekuje besplatna maneštra, obilazak jame i muzeja traktora te organizirani povratak autobusima. Drugi dio programa odvijat će se u 20 sati na Trgu slobode. Trg će biti poprište modne revije modela domaćih dizajnera, rezultata četverodnevne radionice Fall into fashion u kojoj su se educirali budući manekeni i manekenke te fotografi. Sat vremena kasnije na programu je koncert Jasmina Stavrosa.

- Promociju programa radimo i u hotelima i turističkim objektima jer nam je cilj privući što više gostiju koji su došli na produženi vikend i nadamo se dobrom odazivu. Travanj je po statistikama bio bolji nego lani, ostvarili smo 29 tisuća dolazaka ili osam posto više nego lani i 113 tisuća noćenja što je sedam posto više nego lani, rekao je Velenik.

Jovičević je najavio treću umjetničku koloniju Mosaic City koja će trajati od 3. do 17. svibnja i u kojoj će stvarati devet umjetnika iz četiri zemlje, među njima i domaće snage Đanino Božić i Eugen Varzić, čija će djela biti predstavljena na izložbi u Maloj galeriji 22. svibnja. Rad sudionika pratit će dubrovački povjesničar umjetnosti Vincije Lupis. Umjetnici će izrađivati mozaike isključivo u kamenu koji će ostati u Poreču, a radit će u lapidariju porečkog muzeja koji će biti otvoren za sve posjetitelje. Glavni pokrovitelj je TZ-a, Grad Poreč, te sponzori. (V. HABEREITER)  


Podijeli: Facebook Twiter