Vikend u Kaštelu u znaku 16. šparugade


Najveća snaga Šparugade u Kaštelu definitivno su složni i srdačni mještani - volonteri. Zahvaljujući zajedništvu, marljivosti i entuzijazmu njih 70-ak 16. izdanje ove popularne manifestacije, koju su pokrenuli prema tradiciji stare pučke fešte Ottave tjedan nakon Vazma, s dobrim je uspjehom održano usprkos kišnom i prohladnom vremenu zbog kojeg i šparuge ove godine poprilično kasne!

Osmišljeni je program ostvaren gotovo u potpunosti, uz izuzetak malonogometnog turnira veterana i malog broja sudionika biciklijade. Da bi količine gorkastih i zdravih šumskih izdanaka bile dovoljne za gastronomsku ponudu, kupovane su po stotinu kuna za kilogram (pa je i porcija fritaje sa šparugama koštala 40 kuna), a velika lokva koju je kiša stvorila između šatora i društvenog doma u Malotiji u tren je oka prekrivena šljunkom.

Tako su se posjetitelji mogli slobodno kretati između 12 štandova s autohtonim proizvodima - vinima, maslinovim uljima, medom, sirevima, paštom, suhomesnatim proizvodima i suvenirima.

Najiščekivaniji dio subotnjih događanja bio je veliki banket sa specijalitetima desetak lokalnih domaćica te 20 ugostiteljskih objekata s područja Bujštine i jednog iz Slovenije. Na meniju je bilo nevjerojatno mnoštvo delicija sa šparugama, od kojih su neke bile pravo iznenađenje za nepce.

Od rižota i žitarica sa sušenim trubama, šnicli od boškarna i kuhanih jaja s pancetom u umaku od šparuga, punjenih krumpira, pjukanci, tortelina, ravijola i raznih drugih tjestenina, paštete od šparuga s bijelom ribom, odreska od grdobine u umaku od malvazije na podlozi od šparuga, filea od brancina sa sufleom od šparuga, škampi, kaneštrela, pa čak i hobotnica sve do jabučne krostate i karamela sa šparugama!

Gurmani su sve to mogli degustirati uz vina iz kaštelanskih kantina kupnjom čaše u vrećici za 35 kuna. Jednako je slasna, mada puno jednostavnija, bila i ugostiteljska ponuda koja je uključivala fritaju sa šparugama i špaletu điravolta.

Cijelu je pak špaletu kao nagradu za najdužu šparugu, od čak 107,5 centimetara, osvojio Mario Mikolaučić iz Kaldanije. On je bio (s)pretniji od višestrukog pobjednika Feruča Voka iz Vinjarije i malenog Petra Đajipa iz Kaštela, čije su šparuge bile duge 105 i 95,5 centimetara.

Vok, međutim, nije otišao doma praznih ruku, jer je njegov mac šparuga ocijenjen najljepšim, što mu je donijelo 300 kuna.    

U petak je, također zbog vremena, manje publike od očekivanog privukao susret 12 klapa iz Istarske i Primorsko-Goranske županije te Pirana, a zatim koncert klape Cambi.

Današnji je dan organizatore - KUŠD Lipu, Zajednicu Talijana, boćarski klub i Mjesni odbor Kaštel, konačno nagradio suncem, a u programu su bili pješačenje kaštelanskim putovima, dodjela nagrada uz kulturno-umjetnički program, Megašparugada s humanitarnim predznakom, priređena u suradnji s bujskom grupom mladih Otvoreno srce i plesna zabava uz Birikini band.  (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter