Vikend u Istri: Martinje uz mlado vino i dobre koncerte


Danas je Martinje ili Martinja i fešta se diljem Istre, posebno u vinskim krajevima gdje se nazdravlja mladom vinu te u mjestima kojima je sv. Martin zaštitnik. Mnogi slave čitavog vikenda. Veliku feštu pripremaju u Vrsaru: na Trgu Degrassi danas se kuha šugo od boškarina s pljukancima, održavaju se sportski turniri, a u šatoru je Dječji festival zabavne glazbe, uz nastup Bluesbrajdersa te Gordana Gregurovića.
 
Kuća muškata i biciklijada u Momjanu
 
Fešta počinje danas misom i blagoslovom mladog muškata u župnoj crkvi sv. Martina od 17 sati, od 18.30 traje program u Zajednici Talijana, a 
od 20 sati svira se rock u Domu kulture.
 
Sutra u 15 sati otvara se momjanska Kuća muškata u sjedištu Zajednice Talijana. U Vetrini muškata u prizemlju bit će izloženi muškati iz Italije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske koje će posjetitelji moći ocjenjivati. Na prvom katu održava se sajam autohtonih proizvoda, a iznad je Sala vino momilianum, gdje će se predstaviti muškati vinara s lokalne vinske ceste. Kuća muškata otvorena je u subotu i nedjelju od 12 do 20 sati.
 
Sutra u 14.30 motoristi s Winter Moto Partyja MK-a Pirates kreću na defile po vinskim cestama Momjanštine, a od 21 sat je koncert grupa Obrazovni program iz Rijeke i Error iz Buzeta u Domu kulture. U nedjelju u 11 sati počinje Međunarodni nogometni turnir veterana Memorijal "Adriano Smilović", a starta i rekreativna biciklijada - MTB maraton na 32 kilometra, s okrjepama usput te ručkom i lutrijom nakon maratona u šatoru u Momjanu. U 15 sati kreće limena glazba i postavljanje spomen-zahvalnice na Trgu sv. Martina, u 17 sati u Domu kulture počinje Susret harmonikaša, u 19 sati je proglašenje najboljih Muškatira u Kući muškata, a onda fešta seli u Dom kulture uz Bakano Bend.
 
Martinja Fest u Zamaskom Dolu
 
Vinarija Matijašić u Zamaskom Dolu priređuje Martinja Fest na kojem u subotu nastupaju Lana Jurčević, Klapa Kontrada, Željko Pervan i Nočni skok. 
Program počinje u 20 sati, a do 22 sata ulaz je besplatan. Domaćini obećavaju vina i hrane u izobilju po povoljnim cijenama, uz besplatnu degustaciju mladog vina i feštu do pet ujutro pod golemim šatorom.
 
 
Rokajmo za Martina u Bermu
 
U Bermu danas je misa u župnoj crkvi od 17 sati, uz blagoslov mladog vina kojeg ljudi tradicionalno donose u brentama pred oltar. Slijedi degustacija vina i slastica pred crkvom uz Rekonstrukcija bend. Sutra na igralištu od 20 sati održava se 5. rock koncert "Rokajmo za Martina". Nastupaju riječki Pleter, pazinski TTRT te pulska grupa 052.

 

U današnjem tiskanom izdanju Glasa Istre pogrešno smo naveli program proslave Martinja u Taru i u Ližnjanu. U nastavku donosimo točan program proslave sv. Martina zaštitnika Ližnjana. Ispričavamo se čitateljima i organizatorima. (G. I.)

Petak 11.11.2016. 

11:00 - Crkva Sv.Martina, Ližnjan, svečana misa i procesija

14:00 – obilazak konoba i „blagoslov“ vina, Ližnjanske maškare

16:00 – 19:00 - Mali martinjski sajam / mala društvena dvorana Općine Ližnjan- proizvodi OPG-ova, degustacija maslinovog ulja i vina domaćih proizvođača, rakije, med, suveniri

17:30 - kulturno umjetnički program u društvenoj dvorani Općine Ližnjan u kojem sudjeluju: KUD Kuje, Dječji vrtić Bubamara, školarci PO Ližnjan

18:00 – gastro show – natjecanje u spravljanju kiselog kapuza

21:00 - glazbeni program uz Enigma Band / društvena dvorana Općine Ližnjan

Organizatori: Turistička Zajednica Općine Ližnjan, Udruga Ližnjanske maškare, Udruga poljoprivrednika Agromladica Ližnjan

Pokrovitelj: Općina Ližnjan

 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter