Vikend na istarskim cestama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske policijski službenici zatekli su pet osoba u činjenu prometnih prekršaja pod utjecajem alkohola

U petak 10. siječnja u 1.50 sati pulska je policija u Ulici Trg na mostu u Puli, prilikom kontrole prometa zaustavila  automobil Ford Escort, pulskih registracijskih oznaka. Nadzorom je utvrđeno da je 36-godišnjak iz Fažane upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,16 g/kg. Mladić je smješten u posebne prostorije do otrježnjenja, te mu je određena mjera opreza zabrana upravljanja svim motornim vozilima uz oduzimanje vozačke dozvole, dok mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan obvezni prekršajni nalog s izrečenom novčanom kaznom.

Sljedeći dan u subotu u 00.45 sati u Kolodvorskoj ulici u Umagu, prilikom nadzora prometa policija je zaustavila automobil Audi A3, pulskih registracijskih oznaka. Kontrolom je utvrđeno da je 29-godišnjem vozaču iz Umaga, prije 10 mjeseci istekla vozačka dozvola. Mladić je povrgnut alkotestiranju, te mu je očitana koncentracija od 2,10 g/kg, alkohola u krvi te je isključen iz prometa i  zadržan u policijskoj postaji Umag do otrježnjenja. Zbog počinjenih prometnih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu biti će podnijet optužni prijedlog.

Iste noći 11. siječnja, oko 1 sat, u mjestu Juricani, 68-godišnjak iz Umaga je upravljajući automobilom marke Renault Megane, pulskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,86 g/kg, skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nesreća se dogodila na kolniku ceste Buje-Umag, gdje je muškarac dolaskom na raskrižje s prilaznom cestom za naselje Vardica, prilikom skretanja zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom, prešao na travnatu površinu, a potom udario u betonski ogradni zid obiteljske kuće, vlasništvo 92-godišnjaka iz Juricani. Muškarac je uhićen te je zadržan do otriježnjenja a zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa izdan mu je prekršajni nalog.

U subotu oko 17.45 sati u Ulici Starih statuta u Puli, pulska je prometna policija zatekla 56-godišnjaka iz Pule kako pod utjecajem alkohola od 1,37 g/kg upravlja automobilom Audi pulskih registracijskih oznaka, poradi čega je isključen iz prometa. Međutim u 18.05 sati 56-godišnjak je ponovno zatečen u prometu u Ulici Riva zbog čega je smješten je doveden u policijsku postaju i zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv muškarca slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama.

Zadnji slučaj evidentiran je jučer, 12. siječnja oko 4.15 sati na raskrižju Ulica Fra Pavla Pelizzera u Rovinju kada su policijski službenici pokušali zaustaviti automobil Citroen, pulskih registracijskih oznaka koji se nije zaustavio na znak policijskih službenika, već je nastavio kretanje. Nakon duže potjere automobil se zaustavio na makadamskom putu pri čemu je zadnjim dijelom udario u prednji dio službenog vozila, a potom ponovo nastavio kretanje do predjela zvanom Sure Stine gdje je zaustavljen.

Provedenim nadzorom utvrđeno je da je muškarac upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,25 g/kg, te je uhićen i smješten u prostorije policijske postaja do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter