Vijulini i klarini u nedjelju u Gologorici

David Ivić, Emil Daus i Vladimir Pernić (M. RIMANIĆ)
David Ivić, Emil Daus i Vladimir Pernić (M. RIMANIĆ)

Drugi susret "Vijulini i klarini" održat će se u nedjelju, s početkom u 18 sati, na placu u Gologorici, najavo je na konferenciji za novinare Vladimir Pernić, predsjednik Katedre čakavskog sabora Roč koja u suradnji s Općinom Cerovlje, Udrugom "Mikula Gologorički" i Udrugom mladih Gologorica organizira susret.

Na susretu će, kako je najavio, nastupiti 20-ak izvođača, zapravo skupina gunjaca koje u svom sastavu imaju violinu i klarinet ili barem jedno od ovih glazbala.

Svaki će izvođač izvesti dvije skladbe, dva plesa, a prije nego gunjci zasviraju na placi će se upriličiti "čtenje" "Istarskog razvoda".

Naime, u Gologorici, pred ovdašnjom crkvom započelo je početkom 14. stoljeća razvođenje, razgraničenje među istarskim komunima, a zaključci razvoditelja, koje je glagoljicom zapisao pop Mikula iz Gologorice, do naših je dana sačuvan kao najznačajniji srednjovjekovni glagoljaški dokument u Istri.

Tekst "Istarskog razvoda" čitat će Rudolf Ujčić kao Mikula Gologorički, a meštar od "čtenja" je Vladimir Pernić. On će ujedno i voditi kroz program koji će otvoriti Cerovljanske mažoretkinje koje djeluju u sklopu Udruge "Mikula Gologorički".

Susretom u Gologorici ujedno i završava proljetno-ljetni ciklus glazbenih manifestacija posvećenih tradicijskoj glazbi koji počinje i završava na Cerovljanštini. Prvi je proljetni susret "Supci pod mavricun" u Grimaldi, a zaključni su "Vijulini i klarini".

Emil Daus, načelnik općine Cerovlje, zahvalio je Katedri čakavskog sabora Roč i gologoričkim udrugama što su ovim programom oplemenili ovaj kraj, ali i glazbenim susretima spojili tri važna lokaliteta - Grimaldu, Draguć i Gologoricu.

David Ivić naveo je da će se u slučaju kiše susret održati u domu u Gologorici, a posjetitelji susreta će osim u glazbi u nedjelju navečer moći uživati u odličnom domaćem vinu i hrani.  (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter