Vijulini i klarini dozvali kišu


Vijulini i klarini, zapravo svirači violina i klarineta okupili su se minule nedjelje na gologoričkom placu na prvom susretu svirača istarske tradicijske glazbe na tim instrumentima. Uz bajs, violine i klarineti su bili česti instrumenti u sastavima gunjaca, pučkih glazbenih sastava sjeverozapadne Istre. Iako u Istri već postoji nekoliko pučkih manifestacija posvećenih gunjcima i njihovim raznim sastavima, ovaj u Gologorici posvećen je upravo violinama i klarinetima. To pretpostavlja da svaka skupina koja nastupa mora u svom sastavu imati violinu ili klarinet, ili pak oba instrumenta.

Gologorički susret svirača tradicijske glazbe domaćini su iskoristili da bi podsjetili na Mikulu Gologoričkog, mjesnog župnika s početka 14. stoljeća koji je kao notar pazinskog kneza ili grofa sastavio Istarski razvod, najznačajniji pravni spomenik srednjovjekovne Istre.

Prvi su na scenu stupili violinist David Ivić i klarinetist Vedran Bernobić koji su uz pratnju Miloša Pernića na bajsu izveli Ivićeve skladbe "Ples Mikule Gologoričkog" i "Obrni je Mikula". Za njima su se zaredali sastavi iz sjeverozapadnih predjela Istre, njenog hrvatskog i slovenskog dijela, koji bez obzira na političke i jezične podjele, pokazalo se, imaju zajedničku glazbenu tradiciju. Svima poznati valceri, polke i šaltini koje su slovenski i naši gunci izvodili to ponajbolje dokazuju.

Mnogi sastavi, gunjci, koji su nastupili dobro su poznati ljubiteljima tradicijske glazbe. No, posebno veseli pojava mladih svirača na takvim susretima jer tako stječu iskustvo i jamac su opstanka tradicijske glazbe. Njihovi su stariji kolege glazbenici učili na plesovima od svojih starijih, a budući da u naše vrijeme nitko ne organizira plesove uz ovakvu glazbu, mladima je ovo veliko iskustvo.

Među 14 sastava koji su nastupili u Gologorici velik je broj veterana, ali među njima su posve ravnopravno svirali mlađi. Labinjan s koparskom adresom Marino Kranjac doveo je iz Kopra u Gologoricu mlade Zingelce. Veteran, živa legenda istarske pučke glazbe Josip Bepo Šćulac, koji već 69 godina svira violinu, bajs i klarinet, došao je sa svojim jedanaestogodišnjim unukom Markusom Josipom Čubrićem, rođenim u Kanadi, koji u Šćulcima uči i s djedom vježba starinske skladbe.

Susret je bio najavljen kao prizivanje kiše pa se mora reći da sve ovo sviračima nije bio uzaludan trud jer je upravo kad su se svi zajedno popeli na pozornicu i započeli "Mihčevu polku" počela padati toliko željena i očekivana kiša. Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter