Vijetnam omogućava Amerikancima istragu o nestalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijetnam je spreman otvoriti četiri svoje lokacije istražiteljima koji tragaju za posmrtnim ostacima američkih vojnika koji se nakon Vijetnamskog rata još uvijek vode kao nestali, izvijestio je visoki američki obrambeni dužnosnik.

Vikram Singh, zadužen u američkom Ministarstvu obrane za vojne odnose s južnom i jugoistočnom Azijom, rekao je da je osmeročlano vijetnamsko izaslanstvo predvođeno višim general pukovnikom Nguyenom Chijem Vinhom tu odluku priopćilo američkim dužnosnicima na početku ovotjednih razgovora u Pentagonu.

- Na početku sastanka rečeno je da će nam se omogućiti pristup na još četiri mjesta gdje možemo tražiti posmrtne ostatke poginulih, rekao je Singh nazvavši to "značajnom gestom" .

Navedene lokacije smještene su u južnom dijelu Vijetnama, a riječ je o teritoriju za koji se misli da je bio poprištem "posebnih incidenata". Američki dužnosnik odbio je daljnja pojašnjenja da se ne bi dodatno uznemirilo obitelji nestalih.

Po podacima američkog Ministarstva obrane, nestalima se još vodi 1.275 američkih vojnika koji su sudjelovali u Vijetnamskom ratu. Kako se predviđa, posmrtne ostatke 600 vojnika neće se moći pronaći, ali za njih 675 još uvijek se traga.

Vinhovo izaslanstvo posjetilo je Pentagon radi razgovora koji se jednom godišnje održavaju između bivših neprijatelja, koji su u posljednjih deset godina produbili vojne odnose. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter