Vijesti iz prošlosti u modernoj interpretaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja u nizu izložbi koje su se održale u studiju Golo Brdo u Rovinjskom Selu ugostila je umjetnika Dalibora Martinisa koji se predstavio radom "Data Recovery". Rijec je o videu snimanom u boji, odnosno rekonstrukciji TV dnevnika prikazanog 4. rujna 1974. na tadašnjoj Televiziji Zagreb, a koji je Martinis 35 godina kasnije realizirao u ulozi voditelja te procitao sve vijesti prema transkriptu iz 1974.

Po tehnickim i medijskim karakteristikama, opremi, dizajnu i pratecim informacijama, primjerice burzovni indeks na dnu ekrana, TV dnevnik u potpunosti pripada današnjici, ali sadržaj vijesti dolazi iz vremena kojega više nema. Ipak, zanimljivo je da su neke vijesti još uvijek aktualne. Primjerice, pregovaralo se o rješavanju sukoba u podijeljenom Cipru. Tada je bio aktualan Dan mornarice, a poduži je dio dnevnika bio rezerviran za predstavljanje knjige sabranih govora Tita na temu samoupravnog socijalizma.

Data recovery, pojašnjava autor, postupak je djelomicnog povrata izgubljenih podataka iz memorije bez konteksta koji im je davao pozitivni, informacijski, društveni ili drugi smisao. Kao i kod gubitka podataka u kompjuteru, koje je katkad moguce spasiti tek fragmentarno i raspršene izvan originalnih datoteka, ovaj postupak je pokušaj povrata djelica akcije, dogadaja i situacije koji su nestali u našem sveopcem gubitku memorije. Važno je da se takvi dogadaji ne kontekstualiziraju kroz interpretaciju, historiziranje i manipulaciju izgubljenog znacenja.

Martinis je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim medunarodnim izložbama i videofestivalima diljem svijeta te realizirao više TV emisija za HRT, a za svoj rad osvojio više medunarodnih i domacih nagrada. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i New Yorku, Stedelijk muzeju u Amsterdamu, ZKM-u u Karlsruheu. Predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na Ontario College of Art u Torontu. Od 2008. je predavac na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter