Vijenci za pulske partizane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenca na spomen-ploci u Kraškoj ulici Udruga antifašistickih boraca i antifašista grada Pule obilježila je 65. godišnjicu ubojstva pulskih antifašista Pietra Gasticha i Uroša Martinovica. Tom je prigodom tajnik udruge Livio Blaškovic kazao da se ovim cinom prisjecaju dvojice heroja koji su životima platili opredijeljenost za pravedniji i bolji život.

Gasticha i Martinovica na današnji je dan u zgradi Vile Stipe 1944. godine ubio zloglasni fašist Spiridone Nicolini. Gasticha je ubio pred ženom i 11-godišnjom kceri, nazvavši ga poznatim partizanskim rukovodiocem. Martinovic, rodom iz Crne Gore, u Pulu je došao po kapitulaciji Italije, a Nicolini ga je ubio zbog pomaganja partizanima. Svom sunarodnjaku, za kojim je ostalo šestero djece, pocast su došli odati i predstavnici Zajednice Crnogoraca te clanovi obitelji.

- Uroš je bio covjek koji je stremio obiteljskim vrijednostima i slobodi. Sve ono što je još trebao napraviti uskraceno mu je u 46. godini života, kazao je njegov unuk Zlatko Martinovic zahvalivši se udruzi na ovakvoj plemenitoj gesti.


Podijeli: Facebook Twiter