Vijenci za pale borce i žrtve fašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Slobodu nam nitko nije poklonio, vec se fašizmu, uz velike žrtve, suprotstavio citav naš narod - Hrvati, Slovenci i Talijani s ovih prostora. Antifašisticki borci su u herojskoj borbi predvodeni Josipom Brozom Titom ostvarili pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjednickih zemalja 2. svjetskog rata te ugradili antifašizam, na kojemu je izgradena i moderna Europa, u temelje hrvatske države.

Uvjeren sam, stoga, da ce, vama borcima, biti vracena nepravedno oduzeta stecena prava, rekao je predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac na središnjem skupu gradana Bujštine kod spomenika palim borcima i žrtvama fašistickog terora u Plovaniji, u povodu Dana antifašisticke borbe i 71. obljetnice ustanka protiv fašizma.

Svi su govornici - gradonacelnik Umaga Vili Bassanese te predstavnici antifašista Božidar Cakovic i Zajednice Talijana Bujštine Pino Degrassi, ukazali na vrijednosti antifašizma, suživota i zajedništva stanovnika ovih prostora svih nacionalnosti, na opasnosti revizije povijesti te važnost prenošenja istine mladim generacijama. Okupljenima je domacinsku dobrodošlicu poželio i cestitao praznik gradonacelnik Buja Edi Andreašic.



Predstavnici Grada Pule i Županije, državne uprave, vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te brojni predstavnici gradske i županijske Udruge antifašista, tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja obilježili su Dan antifašisticke borbe.

Vijenci su, uz minutu šutnje, položeni u Titovom parku na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre, te na Gradskom groblju na spomenik palim antifašistickim borcima Pule.

Predsjednik udruge antifašista podsjetio je na 71. godišnjicu formiranja prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica, te 17 tisuca žrtava koje je Istra dala za oslobodenje u antifašistickoj borbi.

Na spomenik u Parku narodnog ustanka vijenac su povodom Dana antifašisticke borbe zajednicki položili predstavnici Grada Pazina, udruge antifašistickih boraca i antifašista, udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ovdašnjih politickih stranaka.

Gradonacelnik Renato Krulcic, predsjednik Gradskog vijeca Stjepan Gabric i predsjednik ovdašnje udruge antifašista Miljenko Bencic su bili u delegaciji koja je položili vijenac na spomen plocu koju je narod Pazina 1949. podigao u spomen svojim borcima koji su u borbi protiv fašistickog okupatora dali živote za oslobodenje i sretnu buducnost svog naroda.

Minutom šutnje je odana pocast svim borcima Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata koji su utkali živote u temelje naše države.

Predstavnici Grada Umaga, Udruge antifašistickih boraca i ostalih koje su proizašle iz Domovinskog rata položili su cvijece i zapalili svijece na centralnom križu na groblju u Umagu u cast obilježavanja Dana antifašisticke borbe. Svim poginulima u ratovima odana je pocast minutom šutnje.

Gradonacelnik Vili Bassanese istaknuo je da polažu vijenac da bi se prisjetili svih antifašista koji su, svaki u svom vremenu i na svoj nacin, doprinijeli obilježavanju tog državnog blagdana.

Nakon toga uputili su se u obilazak pet spomen obilježja posvecenih antifašistima od Babica do Murina, gdje su takoder položili vijence i zapalili svijece.

Obilježavajuci Dan antifašisticke borbe, delegacije Udruge antifašista i Grada Buzeta položile su cvijece i zapalile svijece kod centralnog spomenika u Spomen parku.

"Mi antifašisti i svi koji idu putem antifašizma, necemo dozvoliti da se iskrivi povijesna istina i šire laži. Duboko se nadam da ce se ostvariti obecanja predsjednika Vlade, Sabora, a posebno resornog ministra koji kani u što skorije vrijeme dati osnovnim i srednjim školama u zadatak da u svojim programima obavezno imaju nekoliko sati povijesti iz Drugog svjetskog rata, a na žalost, jako se malo ili ništa ne govori ni o Domovinskom ratu", istaknuo je tom prigodom predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman.

Vijence na spomenike poginulim antifašistima povodom obilježavanja Dana antifašisticke borbe položili su predstavnici Fažane, Ližnjana, Vodnjana i Medulina te antifašistickih udruga.

- Vjerujem da je bilo djedova i baka mještana koji su sudjelovali u NOB-u i oni su postavili temelj demokracije jer je antifašisticka borba dala mogucnost da se ona ostvari u Europi, Hrvatskoj i Istri, rekao je nacelnik Medulina Goran Buic.

Osim u Medulinu vijence se položilo i na spomenike u Pomeru, Vinkuranu, Banjolama i Premanturi. U Vodnjanu su uz predstavnike Grada vijence položili borci NOB-a Anton Gregorovic i Mate Bankovic.



U organizaciji Udruge antifašistickih boraca i antifašista Rovinjštine polaganjem vijenaca i minutom šutnje na Spomeniku palim borcima na Valdibori u Rovinju odana je pocast svim palim borcima u NOB-u kao i Domovinskom ratu.

U ime gradskog vijeca prisutnima je Dan antifašisticke borbe cestitao predsjednik vijeca Davorin Flego, koji je, podsjetivši na povijesna zbivanja, istaknuo kako je tada narod na celu s Josipom Brozom Titom stao na stranu antifašisticke koalicije koja je ujedinila Europu, stranu gdje je pobijedila pravda pa stoga treba poštivati sve tadašnje žrtve, kao i žrtve Domovinskog rata i sve one koji su na bilo kakav nacin pridonijeli stvaranju boljitka Republike Hrvatske.

I delegacija opcine Kanfanar uz prisustvo gradana i clanova Udruge antifašistickih boraca i antifašista s podrucja Kanfanara odala je pocast palim borcima u NOB-u i Domovinskom ratu.

Nacelnik Opcine Kanfanar Sandro Jurman naglasio je kako se u Opcini uvijek brinu o spomenicima, a vijence su položili i na spomen obilježja u Sošici i Baratu. Jurman je naglasio da tekovine antifašizma i vrijednosti stecene u NOB-u trebaju biti iznad svake politike.

Clanovi Udruge antifašistickih boraca s podrucja Žminja, predvodeni nacelnikom Aldom Bancicem takoder su položili vijence na spomenike u Žminju i Ceru.



Komemoraciju za poginule za slobodu u povodu Dana antifašisticke borbe, ali i Dana državnosti na groblju u Labinu održali su predstavnici Grada i okolnih opcina, udruga te MUP-a.

U NOB-u život je izgubilo 1.326 boraca s Labinštine, podsjetio je predsjednik lokalnog UAB-a Severino Frankovic prilikom paljenja svijeca i polaganja vijenaca na antifašisticki spomenik te Centralni križ.

Osim Frankovica, komemoraciji su prisustvovali tajnik UAB-a Narcizo Ružic, dogradonacelnica Labina Eni Modrušan, raški nacelnik Josip Knapic, nacelnik Opcine Sv. Nedelja Srecko Mohorovic, picanski donacelnik Igor Lukež, predsjednik Društva Josip Broz Tito Lucijan Martincic, Miro Markovic iz UHDDR-a te predstavnik labinske policijske postaje Nenad Škabic.

Polaganjem vijenaca pokraj spomenika palim borcima na poreckom Narodnom trgu i Trgu Joakima Rakovca, u režiji predstavnika Grada, UABA te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, u petak ujutro pocelo je obilježavanje Dana antifašisticke borbe na Poreštini.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježjima u okolnim mjestima, a središnja svecanost na Poreštini održana je u dopodnevnim satima kod vrsarskog aerodroma na Crljenki, na mjestu pogibije borca Alda Negrija. Pred brojnim okupljenima skup su himnom otvorile clanice zbora Mendule.


Podijeli: Facebook Twiter