Vijenci za Mariju i Linu

Polaganje vijenaca na spomen ploču
Polaganje vijenaca na spomen ploču

U Brutiji kod spomen-ploče obilježena je 73. godišnjica od pogibije mladih antifašistkinja Marije Medice i Line Zakinje. Na komemoraciji počast heroinama odali su predstavnici Grada Umaga, članovi Udruge antifašističkih boraca Bujštine, ravnatelji umaških osnovnih škola i njihovi učenici.

Nakon himni ''Lijepa naša'' i ''Krasna zemljo'' koje je otpjevao učenički zbor OŠ Marije i Line, pod vodstvom profesorice Mirele Zemčak položeni su vijenci.

- Prije 73 godine, 28. ožujka 1944. na ovom se mjestu dogodio zločin. Bio je to okrutan događaj koji će trajno ostati urezan u našim sjećanjima. Žrtva dviju mladih djevojaka predstavlja sudbinu svih onih koji su se hrabro i svim svojim snagama usprotivili teroru i okupaciji u vrijeme rata i nacifašizma, kazao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

U okviru komemoracije i ove je godine održan tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Prvim mjestom i novčanim iznosom od 300 kuna nagrađeni su Elian Conti iz TOŠ Galileo Galilei i Norman Zakinja iz OŠ Marije i Line. Drugo mjesto i 200 kuna osvojili su Alex Četojević  i Erika Sirotić, dok su trećeplasirani s osvojenih 100 kuna Caterina Napoletano i Aurora Krasti.

- Nemojte nikada mržnjom dolaziti među djecu i među narod, mržnju ostavite i odbacite. Istaknite ljubav i neka nas ona prati cijeli život. Neka ostane zapamćeno zbog čega svi dolazimo ovdje, a to je naša sloboda koju dugujemo onima koji su pali za domovinu, kazao je Mato Vidović, ravnatelj OŠ Marije i Line. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter