Vijenci za 42 strijeljana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komemoracija kod spomenika u Maloj Gajani bila je prilika da se podsjeti na krvavu noc 27. sijecnja 1944. godine, kad su njemacke snage uz pomoc vodnjanskih fašisata napali selo, maltetirali i streljali 42 mještana. Vijence na spomenik žrtvama položili su delegacija Saveza boraca i antifašista Vodnjana i vodnjanskog Gradskog vijeca.

"Svake godine se okupimo ovdje, sjecamo se tih ljudi jer nam je dužnost prisjecati se prošlosti i NOB-a", rekao je predsjednik vodnjanskog Udruženja antifašistickih boraca Anton Ferlin, i sam svjedok tragedije. Podsjetio je da su preživjeli mještani odvedeni u koncentracijske logore Dachau i Auschwitz. Dok su dvije žene koje su preživjele logor još  žive, a od boraca NOB-a iz Gajane više nitko nije medu živima.

Jednostrano istraživanje posljedica drugog svjetskog rata ne može se dozvoliti, ne bojimo se naše povijesti, no treba istražiti zlocine svih strana, porucio je predsjednik županijskog SAB-a Tomislav Ravnic osvrnuvši se na najave ministra Tomislava Karamarka o progonu komunistickih zlocina.


Podijeli: Facebook Twiter