Vijenci u spomen na Vladimira Gortana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Grada Pule i Istarske županije te clanovi pulske Udruge antifašistickih boraca i antifašista u ponedjeljak su se, na 82. obljetnicu njegove pogibije, prisjetili istarskog antifašista Vladimira Gortana.

Tim su povodom na spomen-obilježje ovom poznatom rodoljubu u Gortanovoj uvali na šetalištu Lungomare položili vijence te minutom šutnje odali pocast svima stradalima u NOB-u, ali i Domovinskom ratu.

Na Gortanov znacaj te povijesni kontekst njegova stradavanja ukratko je podsjetio Livio Blaškovic, predsjednik UABA-e. Prigodnu svecanost svojim su nastupima, recitacijama i zborom upotpunili ucenici Osnovne škole Stoja. Vijence je poslala i organizacija talijanskih partizana.

Podsjetimo, Vladimir Gortan, istarski omladinac i rodoljub, bio je clan antifašisticke organizacije koja je organizirala demonstracije protiv nasilne talijanizacije i fašistickog režima u Istri.

Na dan plebiscita, 24. ožujka, 25-godišnji Gortan sudjelovao je u oružanoj akciji ometanja nasilno provedenog plebiscita. Uhvacen je u bijegu i mucen, a specijalni sud osudio ga je na smrt strijeljanjem ne bi li tako zastrašio istarske Hrvate. Svojim hrabrim držanjem ubrzo je postao simbol nacionalne i antifašisticke borbe Istre.

Premda su u Pulu upucene brojne molbe za pomilovanje iz mnogih slobodoljubivih zemalja svijeta, talijanske fašisticke vlasti ostale su gluhe na te prosvjede. Rasprava je održana i završena istoga dana kad je pocela, a smrtna kazna izvršena je istom brzinom, samo 24 sata nakon donošenja presude, i to hicima u leda.


Podijeli: Facebook Twiter