Vijenci u povodu Dana spomena grada Pule

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja na Velom Vrhu, danas je obilježen Dan spomena grada Pule. Vijence su zajednički položili pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UAB) grada Pule Livio Blašković i Darinka Jerin, sudionica NOB-a i jedna od najstarijih živućih antifašista.

Blašković je okupljene podsjetio da je na inicijativu UABA-a grada Pule i UAB-a Hrvatske, Dan spomena uveden u Statut grada Pule kao znak sjećanja na tragediju u kojoj je 2. listopada 1944. život na Velom Vrhu izgubio 21 borac protiv fašističke strahovlade. Povod masakru bila je likvidacija štinjanskog fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan ranije.

Ubojstvom pulskih antifašista, među kojima je najmlađem bilo samo 16 godina, a najstarijem 51 godina, željelo se spriječiti stanovnike Pule da sudjeluju u narodnooslobodilačkom pokretu, no ovaj tragičan čin izazvao je suprotan efekt. Bila je to ujedno i prigoda, naglasio je Blašković, za prisjećanje na žrtve fašističkog terora, a kako je rekao, među njima bilo je između 700 i 800 Puljana. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter