Vijenci na Učki u čast brigade "V. Gortan"


Delegacije antifašističkih udruga iz Istarske i Primorsko-goranske županije položile su na Učki vijence na spomen obilježje NOB-a pokraj nekadašnjeg INA-inog odmarališta.

Povod je bio 69. obljetnica obnove prve istarske brigade "Vladimir Gortan" i održavanja prve Oblasne konferencije Ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Rijeku i Istru.

Svečanosti je prisustvovalo stotinjak članova Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije te domaćina iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije.

- Još je uvijek zbog Rommelove ofenzive tuga vladala Istrom, okupatori su se trudili pridobiti ljude, otvarali su škole na hrvatskom jeziku, ali nisu mogli pridobiti stanovništvo Istre. Na ovom je mjestu odlučeno: "Svi u borbu!" i "Život damo, ali Istru ne damo", kazao je predsjednik Miljenko Benčić dodavši da je na Učki tada sakupljeno oko četiri tisuće mladih ljudi. Uspjeh je bio u tome što se Ujedinjenom savezu antifašističke omladine osim ruralnog stanovništva Istre sada pridruživao velik broj mladih iz urbanih sredina, Pule i Rijeke, što je ohrabrivalo borce i najavljivalo skoru pobjedu.

Partizanski su odredi vrlo brzo po formiranju napali lupoglavski garnizon, kasnije su imali uspješne akcije na Labinštini, dok ih se dobar dio uputio u Gorski kotar gdje je tada bilo žarište NOB-a. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter