Vijenci i svijeće za žrtve fašizma u Maloj Gajani

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U noći sa 26. na 27. siječnja prije 73 godine njemačke su snage u partizanskom selu Maloj Gajani nedaleko Vodnjana izvele stravičan zločin u kojem su stradala 42 mještana, a njih 20, deset žena i deset muškaraca je odvedeno u njemačke logore. Od žena se njih devet vratilo u Gajanu, a od muškaraca samo jedan. Nijemci su te kobne noći na mjestu ubili 15 mještana, a potom su spalili selo.

Prisjećajući se tog događaja Udruga antifašista odaje počast žrtvama polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju.

- Moramo njegovati u prvom redu antifašizam i moramo nove generacije naučiti da rat nije dobar i da ne vodi nigdje. Moramo se zahvaliti žrtvama jer upravo radi njih živimo u slobodnoj državi Hrvatskoj i to mora biti pouka da se takve stvari ubuduće ne dogode, kazao je na komemoraciji vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Svih se tih događaja prisjetio pred brojnim okupljenima u subotu u Gajani kod spomen-obilježja palim borcima i žrtvama fašističkog terora predsjednik vodnjanskog Saveza antifašističkih boraca Anton Ferlin.

Žrtve Male Gajane živjet će dok budu živjela i sjećanja na nemilosrdni događaj, zaključili su okupljeni na komemoraciji.

Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istre rekao je da je antifašizam borba dobra protiv zla.

Komemoraciju su organizirali Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana te Grad Vodnjan. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter