Vijenci i svijeće za sve pokojnike

Komemoracija na groblju Moj mir u (M. RIMANIĆ)
Komemoracija na groblju Moj mir u (M. RIMANIĆ)

U povodu blagdana Svih svetih pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima položio je vijenac i zapalio svijeću uz središnji križ na pazinskom groblju "Moj mir". Uz gradonačelnika komemoraciji su prisustvovali predstavnici gradskog vijeća, udruge antifašista, političkih stranaka, policije i udruga proizišlih iz domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenca Krulčić je rekao kako se ovim činom sjećamo svih pokojnih sahranjenih na ovom groblju, ali i grobljima diljem Pazinštine, stoga je pozvao nazočne da minutom šutnje odaju počast svima pokojnima. Izvijestivši da je preminuo mons. Ivan Bartolić pozvao je nazočne na njegov ispraćaj. 

Prije komemoracije kod središnjeg križa položeno je cvijeće na spomen groblje žrtvama fašizma. Ondje je Josip Sloković iz udruge antifašista podsjetio kako su na ovo mjesto od 1943. do 1945. dovođeni zarobljenici iz zatvora u Kaštelu, ovdje strijeljani i sahranjeni u zajedničku grobnicu. U sklopu komemoracije antifašisti su položili cvijeće na grobnicu strijeljanih antifašista na pazinskom groblju, a među njima leži i Olga Ban, omladinka strijeljana 8. listopada 1943. na čiji je kratak, ali značajan borbeni put podsjetio Milan Antolović, predsjednik pazinskih antifašista.

Labin: Na gradskom groblju položen vijenac u povodu blagdana Svih svetih

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, danas su predstavnici i vijećnici Grada Labina i susjednih općina, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, Udruga antifašističkih boraca, Policijske postaje, Javne vatrogasne postrojbe, Stožera civilne zaštite te Župnog ureda, položili vijenac i zapalili svijeće, kod centralnog križa na labinskom gradskom groblju, te tako odali počast svim umrlima i poginulima.

Zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković, rekao je da su blagdani, Svi sveti i Dušni dan, dani kada se prisjećamo onih koji nisu više s nama, no na njih nosimo i nosit ćemo zauvijek, sjećanje i zahvale za sve učinjeno. Molitvu za sve preminule predvodio je velečasni Blaž Bošnjaković.

Poreč: Predstavnici Grada i udruga odali počast preminulima

Delegacija Grada Poreča na čelu s dogradonačelnicom Nadijom Štifanić Dobrilović položila je u ponedjeljak vijence i zapalila svijeće na gradskom groblju povodom Svih svetih i Dušnog dana.

Uz zamjenicu gradonačelnika minutu šutnje za sve preminule odali su predstavnici gradskog vijeća, porečke Policijske postaje, Udruge antifašističkih boraca Poreštine i gradskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata. S njima je bio župnik, velečasni Milan Zgrablić, koji je svim pokojnicima posvetio molitvu. (M. R., A.Š., T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter