Vijenci i cvijece na spomen-obilježjima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi udruga antifašistickih boraca i antifašista, te predstavnici lokalne samouprave i Županije, vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja palim antifašistima obilježili su diljem Istre Dan antifašisticke borbe.

Vijenci su uz minutu šutnje položeni u Puli na Giardinima, u Titovom parku na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma, te na Gradskom groblju na spomenik palim antifašistickim borcima Pule. Ovom je prilikom istaknuto da se upravo antifašizmu treba zahvaliti na toliko isticanim europskim tekovinama.

Središnjim narodnim zborom za Bujštinu, Dan antifašisticke borbe i 70. obljetnica ustanka naroda Hrvatske obilježeni su u Plovaniji, kod spomenika palim borcima i žrtvama fašistickog terora - djela akademskog kipara Aleksandra Rukavine iz 1981.

Sudionici NOB-a, clanovi njihovih obitelji, saborski zastupnici Silvano Hrelja, Dino Kozlevac i Tanja Vrbat, (grado)nacelnici Bujštine, predstavnici borackih udruga s ovog podrucja i iz Pirana, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i stranaka te drugi gradani odali su pocast poginulim borcima i žrtvama 2. svjetskog rata i Domovinskog rata.

Delegacije su položile vijence i svijece, a govore su održali su Hrelja, bujski gradonacelnik Edi Andreašic, predstavnik UAB-a Bujštine Anton Kosmina i predsjednik umaške Zajednice Talijana Pino Degrassi.

U Labinu su u znak sjecanja na poginule u Domovinskom ratu pocast svim žrtvama za slobodu odali su gradonacelnik Labina te nacelnici Sv. Nedelje i Raše, zamjenik kršanskog nacelnika te predstavnici UAB-a, HVIDRA-E i MUP-a.

Porecani su vijence položili Narodnom trgu i Trgu Joakima Rakovca a središnja svecanost održana je u sali na Domu u Kašteliru, gdje se okupilo stotinjak boraca i simpatizera UABA Poreštine. U ime UABA Martin Matoševic je u prigodnom govoru kritizirao sadašnju vlast u Hrvatskoj, te istaknuo kako su Josip Broz Tito i antifašizam dva nerazdvojiva pojma.(G. R., K. F., R. S., V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter