Vijećnik Enco Mohorović sam protiv svih

Vijećnici Svete Nedelje dodijelili su stipendije učenicima i studentima
Vijećnici Svete Nedelje dodijelili su stipendije učenicima i studentima

Redovnu sjednicu Općinskog vijeće Svete Nedelje obilježili su istupi i monolozi vijećnika Enca Mohorovića s Nezavisne liste bivšeg načelnika Srećka Mohorovića, koji je u svemu bio sam protiv svih. Na samom početku sjednice inzistirao je da se u dnevni red uvrsti izglasavanje prijedloga o izmjena i dopunama Pravilnika o nagrađivanju i dodijeli Općinskih priznanja.

Uzaludna su bila objašnjavanja predsjednika vijeća Mladena Vlačića (SDP) i načelnika Ginavlada Klarića (IDS) kako se ne može glasati o nečemu što nije prošlo javnu raspravu i čije izmjene još nisu učinjene. "Uostalom takav je prijedlog u doradi, i kad bude gotov vijeće će o njemu i glasati," poručio mu je Vlačić. Nije se dao Mohorović već nastavio sa svojim monolozima, da bi na kraju svi ostali vijećnici bili protiv njegovog prijedloga o nadopuni točke dnevnog reda. Bio je to povod pred točku donošenja odluke o dodijeli javnih priznanja Općine Sveta Nedjelja, koja će zaslužnim građanima biti uručena na Dan općine u nedjelju 16. listopada, kada se slavi već tradicionalno „šasnajs otobra“.

Nominirani za nagrade, koje je vijeće trebalo usvojiti, bili su Feručo Katičić, za životno djelo zbog izvanrednog doprinosa na edukaciji i promoviranju gljivarstva, kao autor knjiga i vodiča o gljivama, te sav svoj ostali preko pola stoljeća društveni rad te promociju općine. Za općinska priznanja nominiranu su velečasni Sergije Jelenić, kancelar Porečko-pulske biskupije za izvanredan doprinos u radu crkve u Općini Sveta Nedelja i Istre te doprinosa za gradnju novog dječjeg vrtića u Vrećarima. Za općinsko priznanje predložen je ugostiteljski obrt  „Luka i Toni" vlasnika Rastović Marka, za postignute rezultate na polju obrtništva i poduzetništva što doprinosi očuvanju života u naselju Štrmac. Opet je tu imao primjedbe vijećnik Enco Mohorović, koji se pitao čime su to Katičić i Jelenić zadužili zajednicu i općinu. Za Katičića je rekao ako mu se dodijeli ta nagrada „pljujemo sami sebi u oči“. Na te teške riječi  reagirao je vijećnik Egidio Miletić (ID) i rekao da je ta konstatacija sramotna, s čime su se složili i nezavisni Miljenko Vidić, te Susie Blašković, koja je također rekla da je Feručo Katičić prepoznatljiva osoba na cijeloj Labinštini i šire. U raspravu se uključio i načelnik Klarić, rekavši da Mohorović ima pravo na svoje mišljenje, no reći za nekoga tko je društveno koristan više od pola stoljeća, kako ne zaslužuje nagradu, krivo je i neargumentirano. Kod izglasavanja, za Katičića i Jelenića, je opet Mohorović ostao sam, jer su svi ostali vijećnici glasali za predložene laureate. Za trećeg dobitnika, obrt „Luka i Toni“ svih je trinaest vijećnika bilo za. Na vijeću je izglasana i Odluka o dodijeli učeničkih i studentskih stipendija, te se tako u školskoj 2016./2017. godini u proračunu Općine Sveta Nedelja osiguravaju sredstva za dosadašnje stipendije, te novih šest stipendija učenicima srednjih škola, deset stipendija studentima prve godine studija, te po dvije stipendije studentima od druge do pete godine studija. Na sjednici je također rečeno kako je Općina Sveta Nedelja jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja stipendira sve svoje učenike, jer kako je rekao načelnik Klarić,“obrazovanje nema alternative“. Visina stipendija za učenike iznosi petsto a za studente sedamsto kuna, od rujna do lipnja. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter