Vijećnici zaustavili prodaju parcele u blizini novigradske marine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjednici u četvrtak navečer nazočilo je 11 od 13 novigradskih vijećnika koji su zorno u power point prezentaciji mogli pratiti sve točke prihvaćenog dnevnog reda. Nakon izvještaja o polugodišnjem radu gradonačelnika Antea Milosa (IDS), izostala su vijećnička pitanja pa je gradonačelnik nastavio podnošenjem izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za prošlu godinu te istaknuo da je umjesto planiranih 44,186 milijuna kuna, temeljem drugog rebalansa u prosincu, dobrim gospodarenjem ostvareno 46,288 milijuna. Zadovoljno je konstatirao da Grad Novigrad ovog trenutka raspolaže sa sedam milijuna kuna na svom računu, uz podmirene sve obveze. Izvještaj o lanjskom proračunu jednoglasno je usvojen.

Pedagog i zdravstvena djelatnica u vrtiću

Jednoglasno su usvojeni i predloženi kandidati za članove radnih tijela Gradskog vijeća te Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Novigrad, kao i prijedlog formalne odluke o porezima nakon koje će se do 30. studenog donijeti odluka o novom poreznom nametu na nekretnine koji se uvodi 1. siječnja umjesto komunalne naknade. Izmjenama Pravilnika o ustrojstvu i radu dječjih vrtića "Tičići" i "Suncokret - Girasole" povećani su pedagoški standardi jer je predviđeno zapošljavanje pedagoga i zdravstvene voditeljice, naglasio je pročelnik za društvene djelatnosti Alen Luk pa je takav prijedlog sa zadovoljstvom prihvaćen. Grb Grada Novigrada na Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Pelagija 28. kolovoza uručit će se Denisu Makinu, Slavku Sinčiću i predstavnicima ustanove Narodno sveučilište u Trstu - Universita?popolare di Trieste.

U vezi prijedloga gradonačelnika Milosa o prodaji nekretnine, zemljišta na kč.br. 2178/4, savjetnica za imovinsko-pravne poslove Maja Belušić obavijestila je vijećnike da su pristigle dvije ponude, Lagune Novigrad u visini od dva milijuna kuna i Albe nove iz Poreča koja nudi 2,002 milijuna kuna. U ime kluba vijećnika IDS-a, vijećnica Dijana Lipovac Matić iznijela je razloge protivljenja prodaji, navodeći da su predloženi iznosi premali u odnosu na stvarnu vrijednost zemljišta i da bi svaki ponuđač trebao uz ponudu dostaviti i idejno rješenje što planira izvoditi na toj parceli. Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica (IDS) osnažio je vijećnicu u protivljenju napomenuvši da je parcela atraktivna i da treba zaštititi "obiteljsko srebro" ukoliko prodaja nije nužna. Suglasan je s kolegicom Lipovac Matić da se mora znati što ponuditelj planira realizirati u prostoru i da bi to trebao postati uzus prilikom svake buduće prodaje gradskih nekretnina.

Odgođena prodaja zemljišta

Nakon odslušanih primjedbi predstavničke vlasti iz redova vlastite stranke, IDS-a, gradonačelnik Milos je izjavio da bi svakoj jedinici lokalne samouprave bilo teško ne povećati proračun za dva milijuna kuna, ali s obzirom da imaju jako dobre financijske rezultate iz prošle godine, suglasan je da nije žurna prodaja i da bi se u dogledno vrijeme, budući da se parcela nalazi u blizini novigradske marine, mogla postići znatno veća prodajna cijena. Protiv odluke o prodaji nekretnine izjasnili su se svi vijećnici jednoglasno. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter