Vijećnici se odrekli naknade u korist humanitarne svrhe

Cerovljansko vijeće broji 11 članova (M. RIMANIĆ)
Cerovljansko vijeće broji 11 članova (M. RIMANIĆ)

Na samom koncu sjednice Općinskog vijeća Cerovlja vijećnici su se odrekli naknade za rad na ovoj sjednici, a u korist neke humanitarne svrhe za koju će se naknadno odlučiti. Bio je to prijedlog Andreja Gašparića (IDS), koji su svi vijećnici jednoglasno prihvatili. Njih jedanaest vijećnika ove općine u središnjoj Istri ukupno po sjednici dobiju oko 5.000 kuna.

Proračun 10,4 milijuna kuna

Cerovljansko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog općinskog proračuna za iduću godinu u iznosi od 10,4 milijuna kuna. Od toga se 5,88 milijuna kuna planira izdvojiti za građevinske objekte, 4,31 milijuna kuna za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Zajerci-Draguć, a dodatnih pola milijuna kuna za ceste za Gajane i Belajsku valu, pojasnila je pročelnica Romina Bašić.

Općinski načelnik Emil Daus dodao je kako se znatna sredstva očekuju iz EU fondova, a njima se planiraju urediti i srednjovjekovni kašteli na Cerovljanštini. Međutim, još se čeka raspisivanje natječaja za takve projekte. Na pitanje Andreja Gašparića Daus je odgovorio kako se radi i na projektu proširenja groblja u Gologorici. Prije nego je prihvatilo proračun za idući godinu, vijeće je prihvatilo rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s 10,53 milijuna kuna smanjen na 4,83 milijuna kuna. Do toga je došlo ponajprije zato što ove godine nisu na vrijeme raspisani natječaji za sredstva iz fondova EU, pa je općina ostala bez planiranih prihoda za, ponajprije infrastrukturne projekte koje je uvrstila u proračun za iduću godinu.

Ograničen broj domaćih životinja

Vijeće je s odredbama prostornog plana uskladilo Odluku o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja. Ovom se odlukom određuje broj domaćih životinja unutar građevinskih područja, primjerice od šest grla odraslih goveda, 10 svinja, pa do 40 koza i ovaca, odnosno 30 kunića ili 200 peradi. Daus kaže kako je ova odluka priprema za gradnju štala kada za te namjene budu raspisani natječaji za sredstva iz EU fondova. Vijeće je dalo suglasnost za sklapanje Ugovora o načinu i uvjetima povrata sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Prema ovom ugovoru Općina Cerovlje će u slijedećih 20 godina za Kaštijun u proračunu godišnje osiguravati 18.477 kuna, odnosno 4.619 kuna kvartalno. Na kraju sjednice vijećnici su se na prijedlog Andreja Gašparića (IDS) odrekli naknade za rad u vijeću u korist neke humanitarne svrhe. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter