Vijećnici jednoglasno za izgradnju dječjeg vrtića

Planiraju kredit kod HBOR-a u iznosu od 5,6 milijuna kuna (A. Š.)
Planiraju kredit kod HBOR-a u iznosu od 5,6 milijuna kuna (A. Š.)

Na posljednjoj redovnoj sjednici općinskog vijeća Nedešćine održanoj u petak, vijećnici su dali suglasnost izgradnji dječjeg vrtića u naselju Vrećari. Suglasni o toj investiciji, vrijednoj skoro šest milijuna kuna, bili su iz razloga što na području općine ne postoji ustanova predškolskog odgoja, niti ustanova za jasličke skupine djece. Navedeno predstavlja problem mnogim roditeljima s prebivalištem na području općine, koji su zbog toga primorani djecu upisivati u dječje vrtiće na području Grada Labina.

Načelnik Ginavlado Klarić, napomenu je kako se mnogi  roditelji ne odlučuju na upis djece u labinske vrtiće zbog nedovoljnih kapaciteta, te su primorani ostaviti djecu na čuvanje starijim članovima obitelji ili dadiljama.

Izgradnjom dječjeg vrtića i jaslica u Vrećarima, kreirali bi se uvjeti za upis sve djece s područja općine. Izgradnjom vrtića i jaslica značajno bi se poboljšali uvjeti za život, a to bi utjecalo i na smanjenje troškova pojedinih kućanstva jer ne bi morali plaćati usluge dadilja. Djeci bi se osigurao adekvatan predškolski program, adekvatna priprema za školsko obrazovanje te adekvatna prehrana.

Ustanova bi imala tri vrtićke i jednu jasličku grupu. Bio bi površine 585 metara četvornih, maksimalnog kapaciteta za prijem 72 djece. Za realizaciju je planirano podizanje kredita kod HBOR-a u iznosu od 5,6 milijuna kuna. Uvjeti kredita bili bi, jedna godina korištenja, jedna godina počeka s obzirom na dužinu izgradnje objekta i deset godina otplate uz kamatnu stopu od 3,05 posto. Nakon umanjenja glavnice kredita za 80 posto ostao bi iznos za otplatu od 1,1 milijuna kuna. Ostatak ulaganja financirao bi se vlastitim sredstvima kroz redovne izvore.

Klarić je napomenuo, kako se za zaduživanje mora tražiti suglasnost u državnom Ministarstvu financija.

-Ako dođe do pada Vlade ili se presloži nova, doći će i do promjena u ministarstvu, te bi to moglo produžiti vrijeme čekanja na suglasnost, rekao je Klarić.

Na vijeću su izglasane izmjene i dopune proračuna za tekuću godinu, kojima se on povećava za 2,1 milijun kuna, te sada iznosi 21,9 milijuna kuna. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter