Vijecnici, informirajte se o lucici Delfin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa gradana za obustavu postupka izrade Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin poslala je u nedjelju otvoreno pismo gradskim vijecnicima u kojem komentira imenovanje i rad povjerenstva za obradu primjedbi pristiglih tijekom javne rasprave o tom prostornom planu. Potpisali su ga Davor Brenko, Dušica Radojcic, Slavica Rudan, Vladimir Šegon i Alfio Haric.

Kako kažu, odlukom gradonacelnika 12. srpnja imenovano je povjerenstvo cime je "nastavljena farsa kojom se želi zadržati privid objektivnosti" iako se "iza toga skriva namjera da se javnost iskljuci iz procesa odlucivanja o poslovima koji donose veliku dobit maloj grupi pojedinaca, a nemjerljivu štetu gradu i gradanima Pule. Iza fasade legalnosti u oblikovanju tog urbanistickog plana nalazi se još jedan kompromitirajuci potez gradske vlasti, sklonije pogodovanju interesima izraelskog investitora nego obrani javnog interesa".

Kažu da je u povjerenstvu, od pet clanova, troje koji su Gradu i investitoru osigurali premoc u odlucivanju, koju su imali i prilikom oblikovanja prijedloga samog plana - procelnik Giordano Škuflic, pomocnica procelnika Martina Šaina te Mario Smilovic, službeno predstavnik Društva arhitekata Istre, a stvarno predstavnik tvrtke SBE - Rijeka d.o.o. tvrtke u vlasništvu izraelskih investitora koja je i financirala izradu UPU-a. Smilovic se, kažu, u MO Nova Veruda donedavno predstavljao i dolazio kao projektant koji radi za tu tvrtku. "Preostala dva clana predstavljaju samo alibi - i to loš te nas cudi da su tu ulogu prihvatili.

Osim toga, 13 clanova Društva arhitekata Istre izjasnilo se u pisanoj formi protiv prijedloga UPU-a lucica Delfin, a njihov je predstavnik u Povjerenstvu glasao za". "Naprosto je nevjerojatno da povjerenstvo nije prihvatilo apsolutno niti jednu primjedbu i prijedlog koje je dalo 1.066 gradana Pule (medu kojima i nekoliko doktora znanosti te desetine diplomiranih strucnjaka raznih struka), niti jednu primjedbu i prijedlog MO Nova Veruda niti drugih, a prihvaceno je jedino ono što se kosilo za zakonom (npr. da se javni parking ne gradi u podrucju koje je u naravi šuma), te pokoja sitna kozmeticka, suštinski nebitna primjedba sa svrhom da se zamažu oci gradanima i javnosti.

Molimo Gradsko vijece Pule, koje treba donijeti odluku o prihvacanju ili odbijanju UPU-a lucice Delfin, da se što detaljnije upozna sa situacijom. Pula svoje velike potencijale treba poceti razvijati u pravom smjeru, te onemoguciti pokušaje da se ti potencijali iskorištavaju samo za korist nekolicine pojedinaca, a na štetu ogromne vecine gradana Pule. Pozivamo gradane da nam se pridruže u aktivnostima koje ce uslijediti", pišu na kraju otvorenog pisma.


Podijeli: Facebook Twiter