Vijeće Tinjana: Nužni rezovi u svim stavkama


Ukupni dugovi Općine Tinjan i općinske tvrtke TKM iznose 7,2 milijuna kuna, ustvrdio je na sinoćnjoj sjednici predsjednik tinjanskog vijeća Vlado Ivetić najavivši nužne rezove na svim stavkama, gdje je to moguće.

- Ne želim nikakve tajne, već transparentnost. Iz ovoga moramo isplivati van ili će se općina ukinuti, a pri saniranju dugova ne možemo računati na pomoć države ili Županije, nastavio je Ivetić te dodao da najviše prihoda za sanaciju dugova očekuju kroz legalizaciju objekata te prodaju općinskih parcela.

Načelnik Goran Hrvatin kazao je da će se po isplati sredstava IPARD programa za asfaltiranje cesta, što se očekuje za tri mjeseca, dug smanjiti na pet milijuna kuna. Osim tri milijuna kuna koliko iznosi ukupan kredit za IPARD, Općina dobavljačima duguje 1,07 milijuna kuna, a ima i dva kredita ukupne vrijednosti 900 tisuća kuna.

TKM ima dugoročni kredit od 1,81 milijun kuna, obveze prema dobavljačima u visini od 316 tisuća kuna te cesiju prema jednoj građevinskoj tvrtki u visini od oko sto tisuća kuna.

Nikolu Poropata (IDS) je zanimalo zbog čega su dizani krediti, na što je Ivetić kazao da je 2009. ostalo nešto više od dva milijuna kuna duga zbog obnove groblja te da je uslijed naglog pada komunalnih doprinosa prijašnji načelnik bio prisiljen jedan kredit zatvarati drugim. Dano Červar (IDS) je ustvrdio da je stanje očekivano s obzirom na to kako se odvijao protekli mandat te zatražio od načelnika Hrvatina izradu dugoročnog plana sanacije dugova.

U dosad već prekapacitirani područni dječji vrtić prijavljena su 24 djeteta, što bi značilo da bi ih iduće pedagoške godine bilo 46, što je nemoguće po pedagoškim standardima ostvariti, iako ih šestero ne ispunjava uvjete upisa.

Ravnateljica pazinskog Dječjeg vrtića "Olga Ban" Vesna Rusijan Ljuština ponudila je dva moguća rješenja koja su vijećnici prihvatili te će ih dati na glasanje roditeljima. Prvo uključuje da mališani od 3 do 5 godina nastave cjelodnevni program u vrtiću kao i dosad, a 6-godišnjaci polaze poludnevni program u prostoru CMOK-a, dok je druga mogućnost da se upišu samo 34 djeteta.

Mirjanu Fabris (IDS) zanimalo je zašto se od veljače ne isplaćuju studentske stipendije na što joj načelnik Hrvatin kazao da će što prije pokušati ažurirati isplatu. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter