Vijeće sigurnosti raspravljat će o Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u petak zatvoreni sastanak o ukrajinskoj krizi, kao što je tražila nova vlada u Kijevu jer kriza na Krimu prijeti ukrajinskom teritorijalnom integritetu.

Bijela kuća je ponovno od Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, zatražila da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet te upozorila da bi ruska intervencija u Ukrajini bila pogreška.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je to u trenutku kad su na vidjelo počeli izlaziti podaci o akciji u kojoj su naoružani muškarci zauzeli dva aerodroma na Krimu, a što ukrajinske vlasti smatraju invazijom. Po Carneyevim riječima, američke vlasti još pokušavaju točno saznati podrijetlo tih napadača. "Intervencija bi bila teška pogreška", rekao je.

Sjedinjene Države smatraju da predsjednik Viktor Janukovič koji je pobjegao iz zemlje nema više nikakav legitimitet.

Mala ekipa financijskih stručnjaka Europske komisije putuje u ponedjeljak u Ukrajinu ispitati kolika kojoj je financijska pomoć potrebna toj zemlji, objavili su EU-ovi dužnosnici. Ti predstavnici glavne uprave za gospodarska i financijska pitanja sastat će se s predstavnicima ukrajinskog ministarstva financija i središnje banke. I Međunarodni monetarni fond šalje inspektore u Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo je protiv ruskoga upada u ukrajinski zračni prostor i kršenja ugovora o najmu baze crnomorske flote.

Najveći ukrajinski zračni prijevoznik, Ukrainian International, objavio je u petak da je zračni prostor nad Krimom zatvoren. Ruska agencija Interfax ranije je objavila da iz glavnoga grada Kijeva nema letova prema aerodromu u Simferopolju, ali jedan predstavnik aerodroma kaže da je samo jedan let iz Kijeva kasnio, a ostali lete bez problema.

U telefonskom razgovoru s čelnicima Velike Britanije i Njemačke te s predsjednikom Europskoga vijeća, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nasilje u Ukrajini ne smije eskalirati, objavio je Kremlj u petak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter