Vijeće sigurnosti produžilo mandat sucima ICTY-ja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je u svom sjedištu u New Yorku usvojilo rezoluciju kojom se produžava mandat sudaca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bi se omogućilo pravovremeno zatvaranje tog suda do kraja 2014. godine. 

U rezoluciji vijeće traži da sud poduzme sve moguće mjere da bi što prije dovršio svoj rad i omogućio zatvaranje do 31. prosinca 2014. godine, i da do 15. travnja 2013. predstavi plan o strategiji kompletiranja, zatvaranja i prijenosa na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (IRMCT)

Rusija je pri glasovanju bila suzdržana jer smatra da se rezolucijom ne rješava neučinkovitost suda.

- U radu ovog suda ima ozbiljnih sustavnih problema kojima se ovo tijelo ne bavi. Sustavni neuspjeh suda da ispuni svoja obećanja o rokovima za dovršenje posla je definitivno poljuljao naše povjerenje u to tijelo, rekao je zamjenik ruskog veleposlanika pri Vijeću sigurnosti Sergej Karev.

Sucima je mandat produžen do 31. prosinca 2013. ili dok ne dovrše slučajeve na kojima rade 

Prema ranijim odlukama Vijeća sigurnosti, ICTY i ICTR (Sud za zločine u Ruandi) prestaju s radom 31. prosinca 2014. godine.

Rezidualni mehanizam koji će zamijeniti ICTY počinje funkcionirati 1. srpnja 2013. godine u Haagu, a onaj za ICTR je počeo s radom 1. srpnja ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter