Vijeće Pićna: Odlaskom Karlića načelnik vratio većinu

Verđilio Karlić (I. RADIĆ)
Verđilio Karlić (I. RADIĆ)

Verđilio Karlić, koji je u Općinsko vijeće Pićna izabran kao nestranački član na listi vladajućeg IDS-a, a u međuvremenu se priklonio opozicijskim zastupnicima, podnio je ostavku na funkciju vijećnika, i to zbog, kako nam je kazao, zdravstvenih razloga. Naoko uobičajen čin zaslužuje pažnju jer je Karlićevim odlaskom općinski načelnik Ivan Franković konačno vratio većinu ruku u vijeću i osigurao "bonacu" za usvajanje njegovih prijedloga.

Naime, svojeglavog Karlića na sjednici vijeća u petak zamijenit će, kako doznajemo, Valter Fonović, član IDS-a, pa je izgledno pretpostaviti da uz stranačkog igrača više neće biti pat-situacija nalik onoj ljetošnjoj, kada se tek iz drugog pokušaja izabrao predstavnik Općine u Nadzornom odboru Vodovoda Labin.

- Bit će mi lakše raditi, jer dosad nisam bio miran, pogotovo kada su posrijedi važne odluke, poglavito vezane uz proračun, njegovo usvajanje, ili pak rebalans, izjavio nam je prvi čovjek Pićna Franković.

Većinu će sada IDS, uz njegova tri zastupnika - predsjednika vijeća Silvana Jurana, Livija Vretenara i Fonovića, imati s potpredsjednicom vijeća Kristinom Đurović (nositeljica nezavisne liste) te Danielom Stanićem (HSU) i Matejom Selarom (HDZ) koji nisu uskraćivali podršku prijedlozima vladajuće stranke.

Karlić je bio u oporbenom klubu vijećnika s Brankom Ružićem (nositelj nezavisne liste) i Fabriciom Lukežom (HSLS), a uz njih su u opoziciji još zastupnice Akcije mladih Božena Sučić Juričić i Alenka Celić. Šestu ruku za natpolovičnu većinu oporba je neko vrijeme imala u Nevenu Benaziću (Nezavisna lista Kristine Đurović), koji je bio i član spomenutog kluba vijećnika, a njegova nasljednica Jasmina Slivar, sudeći prema dosadašnjem glasanju, nije se svrstala ni na jednu stranu.

- Opozicija je imala šansu nešto promijeniti, zaštititi građane, pogotovo vezano uz priču oko Rockwoola, no nije bila jedinstvena. Cure iz Akcije mladih nisu željele u klub s Ružićem, kojega, pretpostavljam, okrivljuju za dolazak tvornice kamene vune u Pićan. Svaki put kada je trebalo nešto odlučiti, ili je netko iz oporbe dao ostavku, ili pak nije došao na sjednicu. Shvatio sam da tu više nemam što tražiti ni na jednoj ni na drugoj strani, rekao nam je Karlić i zapravo potvrdio da, osim narušenog zdravlja, ima i "usputnih" razloga za ostavku.

Za vijeće se, veli, kandidirao prvenstveno tjeran željom da se neovisnim mjerenjima ispita eventualno onečišćavanje okoliša Rockwoola, protiv kojeg, napominje, nema ništa, ali pod uvjetom da ne zagađuje. Karlić se prihvatio i funkcije predsjednika općinskog odbora za problematiku oko tvornice kamene vune, no još prije polovice mandata osjetio je, napominje, da svoju namjeru neće moći ostvariti kroz IDS. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter