Vijeće Medulina imenovalo čelnicu Kamenjaka

Kamenjakom odsad upravlja Maja Šarić (M. ANGELINI)
Kamenjakom odsad upravlja Maja Šarić (M. ANGELINI)

Maja Šarić nova je ravnateljica Javne ustanove Kamenjak za upravljanje značajnim krajobrazom Donji Kamenjak i medulinskim arhipelagom te drugim zaštićenim područjima na jugu Istre, s mandatom od četiri godine. Takav su prijedlog Upravnog vijeća ustanove potvrdili sinoć i medulinski vijećnici. Šarić, dosadašnja privremena ravnateljica Kamenjaka koja nije prisustvovala sjednici Općinskog vijeća, dobila je podršku deset vijećnika s liste načelnika Gorana Buića, IDS-a, SDP-a i HSU-a, a protiv su bila četiri nezavisna vijećnika s liste Emila Jukopile.

Među dokumentima koje je Tea Gobo, predsjednica Upravnog vijeća Kamenjaka, dostavila vijećnicima bili su i podaci o prijavama šest kandidata te ocjene i program rada troje kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja - Šarić, Nevena Iveše i Marka Hamze. Šarić je, prema odluci povjerenstva, dobila najviše ocjene za komunikativnost, opći dojam i radno iskustvo te najbolji četverogodišnji plan rada. "Drugoplasirani" Iveša, bivši ravnatelj Kamenjaka i vijećnik s Jukopiline liste, dobio je manje ocjene za komunikativnost i opći dojam.

- U materijalima je program rada koji nije potpisan ili nije cjelovit. Pretpostavljam da je rad Maje Šarić, ali moram pitati je li to zaista njen program, pitao je Davor Zoričić (Jukopilina lista) Teu Gobo. Stručne službe potvrdile su da su taj program zaprimile kao program rada Maje Šarić, koja na dužnost ravnateljice Kamenjaka stupa odmah.

Među 20-ak odluka koje su medulinski vijećnici donijeli u srijedu navečer, našla se i ona o rebalansu proračuna čiji prihodi sa 73,2 milijuna kuna padaju na 72,6 milijuna, a rashodi sa 73,2 milijuna rastu na 76,8 milijuna kuna. To je povuklo i izmjene i dopune pratećih programa gradnje i održavanje komunalne infrastrukture, potreba u sportu, zdravstva, socijale…

No, najviše je rasprave isprovociralo povećanje izdataka za Program javnih potreba u kulturi vrijednog oko 1,1 milijun kuna za tek 20 tisuća kuna. Naime, u Programu se nalazi i povećanje sredstava za izložbu Arheološkog muzeja Istre s 54,5 tisuće na 99,3 tisuće kuna, što je više od 80 posto! Izložbu "Antički sjaj" je Općina, u suradnji s AMI-jem i Hrvatskim restauratorskim zavodom, otvorila u lipnju za Dan općine. Autor je općinski savjetnik za kulturu Andrej Bader, izloženi su artefakti nađeni na medulinskom području, a u galeriji na trgu mogu se pogledati tijekom cijelog ljeta.

- Drago mi je zbog izložbe, to je dobra stvar. Ali zahtijevam da kriteriji budu ujednačeni. Kada sam bio ravnatelj Kamenjaka, za prekoračenje izdataka od deset posto, mene je ovo vijeće čerečilo, rekao je Iveša.

Unatoč brojnim kritikama vijećnika, i ova je odluka usvojena s devet glasova za i četiri suzdržana. (Piše Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter