Vijeće Marčane: Bit će novca od legalizacije

Izuzev proračuna i programa gradnje, programi su doneseni jednoglasno (Z. STRAHINJA)
Izuzev proračuna i programa gradnje, programi su doneseni jednoglasno (Z. STRAHINJA)

Nakon prva tri mjeseca privremenog financiranja Općine, vijećnici Marčane izglasali su proračun za ovu godinu u iznosu od 21,4 milijuna kuna. Do tog iznosa došlo se zbrajajući ukupne prihode Općine od 18,4 milijuna kuna i tri milijuna kredita koji se planira podignuti za realizaciju nerazvrstanih cesta preko IPARD programa. Za usporedbu, prihodi su za prošlu godinu planirani u iznosu od 15,8 milijuna kuna, a do kraja 2013. prikupljeno je 14,4 milijuna. Dakle, i bez zaduženja, prihodi su 30 posto veći nego lani.

Uz budžet su izglasani i svi prateći programi, s tom razlikom što su oni za sport, kulturu, održavanje i drugo doneseni jednoglasno, dok su potporu proračunu i programu gradnje uskratili HSU-ovi i nezavisni vijećnici.

Većina prihoda odnosi se na sredstva od poreza - 8,8 milijuna kuna, od čega je 5,9 milijuna od poreza i prireza na dohodak. S optimizmom općinari iščekuju i sredstva od komunalnog doprinosa i naknada - 5,4 milijuna kuna, temeljeći ga na legalizaciji brojnih bespravnih građevina po čemu je marčansko područje, posebno neurbanizirano priobalje, nadaleko poznato. Lani je po toj stavci prikupljeno 1,9 milijuna kuna manje.

Na rashodovnoj strani, teškoj 21,2 milijuna kuna, valja spomenuti da će se za plaće zaposlenih izdvojiti 1,9 milijuna kuna, za razne usluge tri milijuna kuna, dok troškovi nabave nefinancijske imovine, što će reći: kupnja zemljišta, gradnja infrastrukture i slično, stoje gotovo devet milijuna kuna.

Sam program gradnje infrastrukture težak je 6,7 milijuna kuna od čega 4,3 milijuna kuna otpada na nerazvrstane ceste. Kako je rekao pročelnik Zlatko Cetina, program IPARD za rekonstrukciju tih cesta trebao se realizirati lani, ali nije se javio nijedan ponuditelj koji bi ispunio uvjete natječaja, pa zaduživanje od tri milijuna kuna i ponovno raspisivanje natječaja slijedi u ovoj godini. U program gradnje ulazi i donacija od 700 tisuća kuna Kamena Pazin za otkup zemljišta za marčansku zaobilaznicu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter