Vijeće Kanfanara: Za poljoprivredu godišnje 79.000 kn

Farmacia bez natpisa ljekarna (A. POKRAJAC)
Farmacia bez natpisa ljekarna (A. POKRAJAC)

Na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je usvojen program potpore poljoprivredi od 2013. do 2015. godine, prijelaznom razdoblju nakon ulaska Hrvatske u EU. U ovogodišnjem proračunu i projekcijama za iduće dvije godine za poticanja poljoprivrede planirano je utrošiti 79 tisuća kuna. Kao domaćin smotre istarskog goveda Općina će najviše, 40 tisuća kuna, utrošiti za subvencije uzgoja ova autohtone pasmine, čime osigurava njihov nastup na Jakovlji.

Za novi LAG Rovinjštine odvojit će se 20 tisuća kuna, a preostalo će ići udruzi Agrokanfanar, Savezu uzgajivača istarskih goveda i za razvoj agroturizma. Na prijedlog Marija Sošića (HDZ) uvedena je i dodatna stavka od 20 tisuća interventnih sredstava za slučaj vremenskih nepogoda.

Temeljem međustranačkog dogovora imenovane su komisije u kojima su čelna mjesta dobili i predstavnici oporbenih stranaka IDS-a i HDS-a, ali i nestranački članovi sa sklonostima pojedinom području.

Načelnik Sandro Jurman upoznao je vijećnike da je u tijeku asfaltiranje nerazvrstanih cesta i putova u nekoliko sela Kanfanarštine. Dogovorom s mještanima kanalizacija za Mariće gradit će se na jesen, nakon turističke sezone.

Karla Sošić (HSLS) prenijela je zamolbe građana koji stanuju kod dječjeg vrtića da se radi smirivanja prometa na tamošnjem dijelu ceste postave ležeći policajci. Budući da su isti zahtjevi i za središte Kanfanara, Jurman je najavio razgovore s predstavnicima Županijske uprave za ceste o osiguranju sigurnijeg prometa kroz Kanfanar.

Marija Sošića je zanimalo zbog čega je na ljekarni koja se priprema za otvorenje uz zgradu općine dvostruki natpis Farmacia, a nema hrvatske inačice. Zanimalo ga je i tko otvara ljekarnu te može li se na vrijeme intervenirati zbog natpisa. Načelnik Jurman je pojasnio da trgovinu otvara tvrtka Farmacia, a budući da je u sastavu Atlantic grupe, ne vidi neku skrivenu namjeru. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter