Vijeće i načelnicu zamijenit će privremeni državni povjerenik

Općinska uprava iščekuje vladinog povjerenika (M. ANGELINI)
Općinska uprava iščekuje vladinog povjerenika (M. ANGELINI)

Prijedlog proračuna Općine Ližnjan za 2016. godine nije dobio potrebnu većinu glasova na sjednici Općinskog vijeća u srijedu, a kako do kraja godine za SDP-ovu načelnicu Maju Cvek i donačelnika Paola Demarina nije bilo vremena za izradu novog prijedloga niti donošenje odluke o privremenom financiranju, to podrazumijeva i raspuštanje Vijeća, načelnice i njenog zamjenika te raspisivanje novih izbora unutar tri mjeseca.

- Slijede nam izbori u roku od 90 dana. Obavijestit ću o ovome Ured državne uprave i Ministarstvo uprave. Dobit ćemo privremenog povjerenika, raspisat će se izbori i konstituirat će se novo Općinsko vijeće i izvršna vlast, izvijestila je vijećnike i publiku pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Mirjana Benčić. Odmah po završetku sjednice za komentar cijele situacije zamolili smo i načelnicu Maju Cvek, no odgovorila je tek da ćemo dobiti priopćenje za medije.

Protiv bio i SDP-ov predsjednik vijeća

Sličan se scenarij događao i prije godinu dana, no tada je koalicija SDP-HSU uspjela osigurati dovoljan broj ruku iz drugog pokušaja. Iznenađujuće je da je sada protiv proračuna i pratećih programa glasao predsjednik vijeća Zoran Milinković, član SDP-a, dakle dio vladajuće koalicije. Milinković, koji je na prošloj sjednici optužio čelništvo Općine za nekorektan odnos prema vijećnicima, kaže da je time već najavio ovaj svoj potez.

- Znala je načelnica da ću tako glasati, a sve je kulminiralo lošim međuljudskim odnosima. Ova vlast nema većinu u Vijeću i Općina tako ne može funkcionirati. A teško je glasati za nekoga od koga nemaš podršku i povjerenje. To što sam iz SDP-a ne znači da ne razmišljam svojom glavom, na mene je teško utjecati. I ne nisam špijun IDS-a kako su govorili načelnica i donačelnik. Nisam ja taj koji je srušio proračun, on ionako ne bi prošao, rekao nam je Milinković nakon sjednice. Poručio je da ovim potezom Općina neće trpjeti niti će započeti projekti stati te se zahvalio vijećnicima za suradnju.

Uz njega protiv proračuna očekivano su bili vijećnici IDS-a Branka Peruško, Saša Škrinjar, Vanja Franković i Giuliano Valle, zatim Dario Balde iz stranke HSP AS te Marčelo Miletić, koji je u vijeće ušao kao član Hrvatskih Laburista - stranke rada, a odnedavno brani boje mlade stranke Istarski laburisti.

Za proračun su pak glasali vijećnici koalicije SDP-HSU Davorka Peruško-Stipić, Klaudio Krivičić, Stanko Goldin i Boris Ruba te nezavisna vijećnica Ankica Piccoli. Presudno je bilo i što sjednici nije prisustvovao 13. vijećnik Nenad Ušić iz koalicije SDP-HSU. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter