Vijeće HRT-a: IMS nije donio očekivana poboljšanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Programsko vijeće (PV) Hrvatske radio televizije (HRT) zaključilo je na današnjoj sjednici kako projekt Informativno medijskog servisa (IMS) nije donio očekivana poboljšanja, te kako ne vidi što HRT radi kako bi povratio gledanost.

Odgovor je zatražilo od glavnog ravnatelja, priopćeno je danas iz Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Iznesena je i zabrinutost zbog pada gledanosti središnjeg Dnevnika HRT-a te je najavljeno kako će Dnevnik uskoro doživjeti promjene. "Temeljem vaših zaključaka pokrenuli smo projekt novog dnevnika. Želimo promijeniti formu, sadržaj, relevantnost, to je projekt na kojem radimo za jesen 2014. Problema ima puno i oni su dugotrajni, ne možete ih riješiti odmah. Najlakše je promijeniti voditelje i scenografiju, no željeli smo više", rekla je v.d. ravnateljice Programa HRT-a Marija Nemčić.

V.d. rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar vijećnicima je predstavio ustroj i način funkcioniranja IMS-a kojeg čini sedam redakcija i desk, a dnevno proizvodi 60 informativnih radijskih i 34 televizijske emisije te internetske sadržaje. Špoljar je najavio da se planira preseljenje redakcija i deska IMS-a na televizijski trg na Prisavlju, priopćeno je.

"Povezivanjem radijskih i tv kanala te zajedničkom obradom sadržaja postižemo sinergiju kojom vraćamo relevantnost", istaknuo Špoljar, argumentiravši to podatkom da HRT od početka godine bilježi značajnu citiranost u ostalim medijima.

Vijećnica Neda Ritz smatra da je Dnevnik previše katastrofičan te na taj način odbija gledatelje. "HRT bi morao oformiti stručnu skupinu koja bi se pozabavila pitanjem Dnevnika", istaknula je Ritz. Većina vijećnika podržala je stav Nede Ritz dok je Josip Jelić ocijenio kako gledanost pada, upitavši također zašto se ništa ne čini na središnjem Dnevniku.

Na kritike je odgovorila v.d. ravnateljice Programa HRT-a Marija Nemčić istaknuvši kako je gledanost Dnevnika počela padati 2007. godine. Naglasila je kako je potreban šest puta duži period za dizanje gledanosti od onoga u kojem je gledanost padala.

"Zadnji trendovi pokazuju da je pad zaustavljen, kada na to dodamo nove navike gledanja, putem snimalica i iptv-a, onda i ne stojimo tako loše kako se nekad govori", rekla je Nemčić.

Više članova Vijeća istaknulo je nezadovoljstvo i po pitanju funkcioniranja IMS-a, u smislu definiranja odgovornosti, ističući kako se ne zna tko je odgovoran za pojedine sadržaje te je nejasna i hijerarhija.

Nemčić je odgovorila kako iskustva drugih javnih televizija koje su implementirale projekt objedinjavanja radija, televizije i interneta također govore da su trebale neko vrijeme kako bi sve profunkcioniralo, no kako su nadležnosti i odgovornosti već sada jasne.

Programsko vijeće ostaje pri svome stavu da u novome ustroju nisu jasno razgraničene uredničke ovlasti za informativne sadržaje. Nije jasno tko pokreće inicijative, a tko odgovara za pojedine emisije i programske sadržaje, navodi se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter