Vijeće Filozofskog fakulteta o zapošljavanju novaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer se negativno očitovalo o politici zapošljavanja znanstvenih novaka prema prijedlogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U Vijeću smatraju da 20 mjesta za koje će se raspisati natječaj na razini cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja predstavlja izrazito malen broj u odnosu na ukupan broj znanstvenih novaka i asistenata, kojih je više od 2.500.

- Ta ničim obrazložena brojka uz istodobni izostanak javno prezentiranih planova zapošljavanja znanstvenih novaka ostavlja dojam da Ministarstvo, u nedostatku osmišljenih rješenja, politiku zapošljavanja pretvara u neustavne kratkoročne i hirovite mjere bez vizije koja bi proizlazila iz odgovornog upravljanja važnim, strateškim resursom ove zemlje - najobrazovanijim mladim ljudima, piše u pismu Vijeća koje je poslano na sve relevantne adrese Vlade.

Filozofski fakultet kao najveći društveno-humanističkih fakultet u Hrvatskoj posebno će biti pogođen ovakvom mjerom zapošljavanja budući da samo na njemu ima daleko više od 20 kandidata koji zadovoljavaju važeće uvjete.

Zbog toga Vijeće sa žaljenjem konstatira da se ponuda Ministarstva teško može shvatiti ikako drukčije osim "kao pouda oglodane kosti oko koje bi se mladi znanstvenici i institucije trebali boriti".

Također, upozoravaju na opasan presedan uvođenja proizvoljnih kriterija Ministarstva dok su na snazi postojeća pravila o izboru u zvanje koja će se time kršiti u ime navodnog poticanja kvalitete i izvrsnosti.

Dodaju da ovakav potez predstavlja tek nastavak ad hoc politike prelamanja potreba fiskalne konsolidacije na najranjivijim dijelovima akademske zajednice. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter