Vijeće Fažane o oborinskoj odvodnji u Valbandonu

Izgradnja sustava odvodnje u Valbandonu prioritetnije je od odmuljivanja lučice (P. LUKEŽ)
Izgradnja sustava odvodnje u Valbandonu prioritetnije je od odmuljivanja lučice (P. LUKEŽ)

Najviše rasprave na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Fažane izazvala je tema sustava odvodnje pokrenuta vijećničkim pitanjem Ivana Geršića (IDS) na aktualnom satu koji je komentirao da problemi s poplavama u Valbandonu još uvijek postoje te pitao što je tijekom zadnjih šest mjeseci u tome mjestu učinjeno po pitanju oborinske odvodnje. Nedavno su ljudima nakon obilnih kiša opet poplavili podrumi, komentirao je Geršić.

 - "Valbandonsko more" je tik uz kuće i ljudi zbog velike količine vode imaju najezdu komaraca i žaba pa su pitali kako se toga riješiti. Još 2011. u Amfori (općinski bilten, op. a.) je bio članak s naslovom "Odzvonilo poplavama u Valbandonu". Ove kiše nisu ni blizu onima u 2009., a problema još uvijek ima pa se mi kao lokalna samouprava moramo uhvatiti ukoštac s tim, rekao je Geršić.

Načelnica Ada Damjanac (SDP) odgovorila mu je da od 2009. godine Općina pokušava riješiti problem odvodnje te je za geološka istraživanja angažirala tvrtku GEOS, a ulice Ulika, Lavanda i Kamelija, koje su ranije bile poplavljene, riješene su i tamo više nema poplava. Problem je još upravo Valbandonska vala, dodala je načelnica. Tamo, prema GEOS-ovom istraživanju, treba izgraditi upojni bunar na jednoj privatnoj parceli, no vlasnici ne dozvoljavaju gradnju, a Općina i dalje s njima pregovara. Žabe su pak zakonom zaštićene, dodala je, pa ih komunalci mogu samo pomesti s prometnice jer se one ne smiju tamaniti. Općina još uvijek pokušava postići i dogovor s vlasnikom zemljišta ispod valbandonskog mosta gdje također treba napraviti odvodni kanal, navela je Damjanac.

- Dakle, poplavama je odzvonilo osim oko Valbandonske vale, rekla je Damjanac, s čime se nije složio Geršić koji je rekao da je u pet godina izgrađeno premalo infrastrukture oborinske odvodnje. Sandra Nakić Pavlić (IDS) je pak komentirala da je skupina mještana još 2010. godine u više navrata predlagala način rješavanja sustava odvodnje u Valbandonu, no Damjanac je odgovorila da je taj prijedlog odbačen jer je bio neizvediv i preskup.

- Struka je rekla svoje o odvodnji, a mi pokušavamo riješiti imovinskopravne odnose, rekla je Damjanac.

Nikša Ristić (SDP) komentirao je članak objavljen u našem listu u kojem se najavljuje da će Hrvatske vode uložiti 5,5 milijuna kuna u gradnju obalnog zida i odmuljivanje valbandonske lučice, dodajući da sredstava ipak ima.

- Meni je potpuno neprihvatljiva činjenica da netko ulaže 5,5 milijuna kuna u lučicu, i to ista firma koja mora rješavati problem poplava na našem području, rekla je Damjanac te dodala da će to pitanje postaviti i kao saborska zastupnica.

Donačelnik Radomir Korać (SDP) dodao je da će Hrvatskim vodama zbog najava odmuljivanja lučice u Valbandonu uputiti protestnu notu budući da je rješavanje valbandonskog sustava odvodnje prioritetnije, a slivne vode plaćaju svi građani. Također, zaključio je, inzistirat će na tematskoj sjednici Općinskog vijeća o ovoj temi na koju će pozvati predstavnike GEOS-a i Hrvatskih voda. (P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter