Vijeće Fažane: Kako uskladiti poljoprivredu i turizam

Uskladiti turizam i poljoprivredu u Fažani (N. LAZAREVIĆ)
Uskladiti turizam i poljoprivredu u Fažani (N. LAZAREVIĆ)

Prvo čitanje prijedloga izmjena Odluke o komunalnom redu kojim se regulira držanje domaćih životinja izazvalo je podosta rasprave na sjednici fažanskog Općinskog vijeća održanoj u ponedjeljak. Prema prijedlogu, u užem dijelu naselja općine Fažana zabranilo bi se držanje krupne i sitne stoke, kunića, peradi, pčela i neuobičajenih životinja.

U prijedlogu Odluke dodan je i novi članak koji glasi da će se „novčanom kaznom u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna kazniti pravna osoba ako u užem dijelu naselja općine Fažana drži krupnu i sitnu stoku, kuniće, perad, pčele i neuobičajene životinje“. Kaznom od 700 do tisuću kuna za taj prekršaj kaznila bi se pak odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba.

- Rastom Fažane imamo sve više primjedbi zbog držanja stoke u blizini turističkih apartmana. Izmjene Odluke stavili smo na prvo čitanje da ih što kvalitetnije napravimo, da pomirimo držanje stoke i turizam, da oni kojima je to izvor prihoda imaju stoku, ali ne u neposrednoj blizini stambenih objekata, rekla je načelnica Ada Damjanac.

Odgovarajući na pitanje Ivana Geršića (IDS) zbog čega je u izmjenama određena udaljenost tisuću metara od mora, rekla je da neki drže stoku na poljoprivrednim zemljištima u blizini stambenih objekata, i dodala da još treba razmotriti pojedinačne situacije na terenu, primjerice na Galižanskoj cesti.

- Problem su ne samo kokoši, nego i svinje i krave jer po ljeti ljudi od muha ne mogu živjeti, navela je Damjanac pozivajući vijećnike da daju prijedloge do sljedeće sjednice kako bi se izmjene što kvalitetnije napravile. Ovo je pitanje delikatno, dodao je donačelnik Radomir Korać, jer se nekim ljudima koji žive od domaćih životinja to zabranjuje, no zato je prijedlog Odluke na prvom čitanju, a naveo je i da su kazne povećane jer su dosad bile simbolične pa ih se mještani nisu držali.

Vijećnici su izglasali i drugi rebalans proračuna za ovu godinu te, nakon što je prvim izmjenama bio utvrđen iznos od 48,3 milijuna kuna, drugim rebalansom rashodi iznose 41,4 milijuna kuna, što je 6,9 milijuna ili 14,3 posto manje. Kod glasanja su suzdržani bili IDS-ovi vijećnici, a Geršić je komentirao da je ovogodišnji proračun, otkad je donesen umanjen za devet milijuna kuna što pokazuje da je predizborni i neostvariv, kako su već ranije upozoravali.

Zamjerke su oporbeni IDS-ovi vijećnici imali i na to što su se odluke o davanju prethodne suglasnosti na izmjene Statuta te Pravilnika o radu dječjeg vrtića Sunce, na prijedlog načelnice Damjanac, našle tek na prvom čitanju, umjesto na izglasavanju. Time se, smatraju, koči procedura izmjena koje je ova predškolska ustanova po zakonu dužna donijeti. No, Damjanac je rekla da je dužnost Općine, kao osnivača vrtića, kvalitetno razmotriti izmjene koje će se opet naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Općinskog vijeća. (P. LUKEŽ)  

      


Podijeli: Facebook Twiter